Contact / Pleegouderraad / Pluim Conny

December 2015 – De Pluim is een rubriek, in het leven geroepen door de pleegouderraad, waarin pleegouders de mogelijkheid hebben om medewerkers van FlexusJeugdplein een compliment te maken over hun werk. De pluim wordt ditmaal gegeven door een moedige vrouw, Pauline Kloeg. Het verhaal gaat over meerdere pleegzorgbegeleiders, maar over Conny van Es in het bijzonder. Het is een verhaal geworden over afscheid, over steun en moed.

Pleegmoeder Pauline vertelt: “Ons gezin is al acht jaar crisispleeggezin voor pasgeboren baby’s. Onze biologische dochter Roos (17) en zoon Floris (14) vormen samen met onze pleegzoon (5) de basis van ons gezin. We hebben met elkaar een heel heftige periode achter de rug. Vorig jaar november werd er geheel onverwachts een hersentumor geconstateerd bij mijn man Rob. Deze was al in een ver stadium. In de korte periode die volgde was het overleven, week op week, klap op klap. Toen mijn man de diagnose kreeg, hadden we er sinds twee maanden een crisisbaby bij van nog geen 2 kg. We hadden net besloten dat ook zij, indien nodig, bij ons groot mocht worden. Door de slechte diagnose hebben we haar de volgende dag heel abrupt moeten loslaten. Anneke van de Vinne, onze begeleidster voor de crisisbaby, was geweldig en keek in alles naar wat goed voor ons was!”.

Einde crisisopvang. Afscheid van een droom..
“Wat ik mij herinner van deze periode is de enorme steun die wij kregen van FlexusJeugdplein. Conny was ons baken. Zij bleef ons begeleiden ondanks dat zij inmiddels gezinscoach was bij FlexusJeugdplein. Silvia Muller, onze vorige begeleidster, was bereid om eventueel het stokje van Conny over te nemen wanneer dat nodig zou zijn, zodat wij in deze situatie niet wederom met een nieuw gezicht geconfronteerd zouden worden. Maar Conny bleef. Ze had contact op de achtergrond, maar was altijd bereikbaar. Ze stuurde berichtjes op belangrijke momenten en kwam ’s avonds langs als dat voor ons rustiger was. Ze was vol bewondering over de manier waarop wij de kinderen betrokken en begeleidden in die periode en sprak dat ook uit naar ons.

Mijn man overleed 3,5 maand na de diagnose. In een korte periode gingen we als gezin van zes naar vier personen. Alle betrokken begeleidsters waren op de condoleance of begrafenis: Marloes Daamen, Anneke van der Vinne, Ria van der Linde, Silvia Muller en Conny van Es! Ik ben hen daarvoor zo dankbaar. Ook voor hen was het een bizarre situatie.

Terug naar Conny. Wat maakt haar zo speciaal? Conny kijkt niet alleen naar het belang van onze pleegzoon, maar naar ons hele gezin. Na het overlijden van Rob heeft zij mijn pleegzoon en mij opgehaald voor alle bezoeken met zijn ouders. Ze was er gewoon voor ons. Het is zo fijn dat ze die zorg overnam. We boffen enorm met haar. Ze is heel positief en royaal in het uiten van haar waardering aan ons. Ze heeft er ook alle vertrouwen in dat ik in mijn eentje de voogdij over mijn pleegzoon aankan. Binnenkort zal dat zo ver zijn. Door alle ondersteuning van pleegzorg en Conny in het bijzonder, zie ik de toekomst met redelijk vertrouwen tegemoet.”

Marianne Rink, voorzitter pleegouderraad