Contact / Pleegouderraad / Pluim / “Ik zie de mens in de hulpverlener”

De Pluim – ‘Ik zie de mens in de hulpverlener’

April 2017De Pluim is een rubriek, in het leven geroepen door de Pleegouderraad, waarin pleegouders de mogelijkheid hebben om medewerkers van FlexusJeugdplein een compliment te maken over hun werk.

Pleeggrootouders Jan en Anneke willen heel graag dat hun pleegzorgbegeleider Tijnie van Gerdingen eens flink in het zonnetje wordt gezet. Anneke: “Tijnie is alweer ruim anderhalf jaar onze pleegzorgbegeleider. Ze kwam bij ons toen onze kleinzoon onze pleegzoon werd. Twee jaar geleden werden wij van opa en oma opeens verzorgers. Onze kleinzoon was toen twee jaar en al best vaak bij ons. Hij is de middelste van drie kinderen van mijn dochter, die helaas behoorlijk veel problemen heeft.”

Argwaan
“Ons leven ging niet over rozen”, vertelt Anneke, die niet alleen een dochter maar ook een zoon met een psychiatrische stoornis heeft. “Het begin van onze pleegzorgperiode was vooral een verdrietige en lastige tijd, omdat er nog nauwelijks een dossier was over mijn kleinzoon en de hulp dus moeilijk op gang kwam. In die periode waren we zeer teleurgesteld in de werkwijze van Bureau Jeugdzorg. Voordat mijn kleinzoon bij ons mocht blijven, zijn wij volledig gescreend door FlexusJeugdplein. Dat was een onzekere en moeilijke fase in de pleegzorgbegeleiding. Met argwaan hebben we kennisgemaakt met elkaar. Maar dat was snel over. Tijnie liet al snel zien dat ze ons steunde, maar vooral keihard aan het werk ging voor onze pleeg-/kleinzoon. Gebleken is dat Tijnie zich aan haar woord houdt. Vooral na een paar heftige toestanden bleef ze aan onze zijde, maar belangrijker nog, aan die van ons kleinkind.”

Begrip en respect
Anneke is vooral blij met de eerlijkheid van Tijnie. “Ze is recht door zee. Dat zorgt ervoor dat we weten waar we aan toe zijn, dat er geen angst meer bestaat om gewoon te praten over alles wat ik lastig vind. Ik voel mij onvoorwaardelijk gesteund door Tijnie. In mijn leven heb ik al heel wat hulpverleners gezien, maar in Tijnie zien we voor het eerst de mens in de hulpverlener, die zegt wat moet en wat nodig is en daardoor gaat het proces van begeleiden eigenlijk als vanzelf. In de opvoeding van mijn eigen kinderen heb ik vaak getwijfeld aan mijzelf en zat ik met een torenhoog schuldgevoel. Mede door Tijnie’s begrip, hulp en respect – en ook door behandeling – heb ik dat achter me kunnen laten en kan ik beter onderhandelen met hulpverleners om dat wat goed is voor mijn kleinzoon voor elkaar te krijgen. Want we zijn er nog niet. De komende periode staat in het teken van een aanmelding bij Lucertis (psychiatrie) voor onderzoek en hulp, en een duidelijke perspectief voor mijn kleinzoon. We hebben er vertrouwen in dat hij bij ons mag blijven.”

Professionele steun
Kenmerkend voor de bezoekjes van Tijnie is het drinken van een lekker kopje thee, waar Jan dan steevast iets lekkers bij haalt. Anneke: “Haar professionele denken en steun maken dat wij eerlijk en emotioneel durven te zijn. Ze neemt de tijd voor ons, belt terug als we contact zoeken. Ze leert ons dat er verschillende mogelijkheden zijn om een doel te behalen, zolang er maar rust en veiligheid is. Onze kleinzoon heeft bijvoorbeeld vaak moeite met de overgangen, bijvoorbeeld van peuterschool naar kleuterschool. Tijnie helpt met adviezen om die overgangen soepeler te laten verlopen en als dat dan toch voor strubbelingen zorgt, geeft ze ook gewoon aan dat we dat toch konden verwachten. Veel werk is er door haar al verzet en het was niet altijd makkelijk. Vertrouwen in elkaar maakt dat je groeit.

Wij hopen op een goede afloop voor ons kleinkind, voor ons allemaal. Tijnie, wij willen je bedanken voor het vertrouwen en geloof dat je in ons hebt. We geven jou daarom een supermooie welverdiende PLUIM!”