Contact / Pleegouderraad / Pluim / Pluim – Tamara

“Tamara is de stabiele factor”

December 2016 – De Pluim is een rubriek, in het leven geroepen door de Pleegouderraad, waarin pleegouders de mogelijkheid hebben om medewerkers van FlexusJeugdplein een compliment te maken over hun werk.

De familie Spoormaker reageerde erg snel op de oproep voor de pluim. In haar eerste woorden gaf pleegmoeder Vivian direct al de kern van haar pluim aan: “Tamara Bardega is onze steun en toeverlaat.” Het verhaal van dit pleeggezin maakt al snel duidelijk waardoor dat gevoel zo sterk is: “Lief en leed delen we met haar.”

Vivian: “Tamara is de rots in de branding waarmee ik kan lezen en schrijven sinds het begin van ons leven als pleeggezin. Zij regelt, ontzorgt, herinnert, adviseert, denkt mee, handelt snel en laat mij ratelen en klagen als een malle als ik daar even behoefte aan heb. Ik vind haar ook zeer betrokken. Bij een volgend huisbezoek bijvoorbeeld, herinnert zij zich vaak nog kleine details die ik zelf allang ben vergeten. Ze is lief voor de kinderen en geeft hen oprechte aandacht.”

Zes jaar geleden begon de familie Spoormaker met pleegzorg. “We zijn begonnen als weekendgezin met twee jongens van vier en vijf jaar oud. Zij komen nu al ruim zes jaar twee keer per maand een weekeinde over de vloer.” Een jaar later zijn er twee jongens bij gekomen. “Dat was duidelijk een andere ervaring met andere begeleidingsvragen, maar Tamara heeft ons met alles geholpen. Zij is en was er altijd, terwijl de gezinsvoogden regelmatig wisselden. De jongens die nu permanent bij ons wonen, hebben al hun achtste voogd.”

In de tussentijd heeft het gezin nog een aantal “noodbedplaatsingen” gehad en sinds januari van dit jaar een crisisplaatsing van een meisje van 6 jaar. Zij gaat het gezin binnenkort verlaten, omdat ze verder zal opgroeien bij de schoonzus en zwager van Vivian. “Tamara doet ook de begeleiding van dit meisje, en ook hier is zij de stabiele factor. We zouden graag willen dat Tamara ook de taken van de voogd op zich zou kunnen nemen, maar dat is helaas niet mogelijk. Ik zou me geen raad weten als Tamara zou stoppen. Ik hou niet zo van dreigen en manipuleren, maar als Tamara ooit stopt, stop ík met pleegzorg! Natuurlijk is dat laatste een loos dreigement, maar desondanks hopen we dat Tamara nog jaren haar gezicht zal laten zien binnen FlexusJeugdplein.”

Heeft u ook een pluim? Stuur dan een berichtje naar de por via pleegouderraad@flexusjeugdplein.nl. Een por-led neemt dan contact met u op om er een leuk artikeltje van te maken.