Contact / Pleegouderraad / Oudercontact rond de feestdagen

POR – Feestdagen zijn ultieme pleegdagen!

December 2013 – Omdat het heel boeiend is om te horen van andere pleegouders hoe zij de feestdagen vieren met hun pleegkinderen en hoe biologische ouders een rol daarin spelen, hebben we onze achterban “geplaagd” met een drietal vragen. De reacties op die vragen waren overweldigend. We kunnen ons niet heugen dat er zo veel reacties op vragen of stellingen geweest zijn de afgelopen jaren. In enkele dagen kwamen wel zo’n dertig reacties binnen, van hele korte antwoorden tot zeer uitgebreide verhalen.

Hoe betrekt u uw pleegkind bij de feestdagen?
Gewoon en toch heel bijzonder! Dat kunnen we gerust stellen als we het antwoord bekijken op de eerste vraag: Hoe betrekt u uw pleegkind bij de feestdagen? Vaak is de reactie “ze is gewoon een van ons” of “we vieren het samen zoals we dat ook doen met eigen kinderen”. Blijkbaar zijn pleegkinderen volledig geïntegreerd in het normale gezinsleven, zoals biologische kinderen. Een warm Kerstgevoel ontstaat wanneer deze reacties gelezen worden. Wat krijgt u als pleegouder toch veel voor elkaar voor dit kind bij u in huis.

Als het niet lukt
Opvallend is dat bijna alle ouders de wens hebben om biologische ouders te betrekken bij de feestdagen. Soms lukt dit niet doordat het een crisisplaatsing betreft, waar de situatie nog spannend of onduidelijk is en Bureau Jeugdzorg de bezoekregeling bepaalt. Vanuit de instanties is er veelal geen aandacht voor de vraag hoe de ouders bij feestdagen betrokken kunnen worden. Soms lukt het niet omdat biologische ouders het contact verbroken hebben met het kind. Dan lezen we de wens en de hoop dat de biologische ouder het contact herstelt omdat de meerwaarde van de biologische ouder (h)erkend wordt. Dat maakt ons waakzaam en bereid om steeds weer te proberen, zoals een pleegmoeder omschreef: “ik stuur eens in de 6 weken een kaartje naar de familie, ook al krijg ik geen reactie, ik geef niet op”.

Mooie initiatieven
Een gevoel van gepaste trots bekruipt me wanneer ik lees dat pleegouders de biologische ouders letterlijk uitnodigen voor een feestje rond Kerst, dan wel op de Kerstdagen taxichauffeur spelen om verschillende pleegkinderen naar de verschillende gezinssituaties van biologische ouders te brengen en te halen! Opvallend is ook dat er hoegenaamd geen negatieve klanken te lezen zijn. Zou het zo zijn dat na jaren inspanning van pleegouders de biologische ouders toch vrede krijgen met hun rol in de opvoeding van het pleegkind en dat er zo rust en stabiliteit ontstaat in een zo bijzondere samenwerking?

Geweldig is dat veel pleegkinderen in de gelegenheid gesteld worden om zelfgemaakte knutsels, (school) werkjes, kerstkaartjes, telefoontjes en zelfs hele geschenken richting hun biologische familie ter gelegenheid van de kerstdagen sturen. De kracht van de liefdevolle boodschap en de aandacht die hier voelbaar is, zal de ouder eruit halen. Niet alleen die ouder, maar ook het pleegkind ervaart een warm gevoel. Die krijgt namelijk weer het besef dat van u als pleegouder zijn ouders er altijd bij mogen horen. Wat een enorme acceptatie van zijn eigen roots en dus van hemzelf!

Structuur
Naast alle acties, die er zijn om het kind en zijn biologische ouders een plekje te geven, lezen we in de reacties ook verschillende malen dat er rekening wordt gehouden met de structuur van afspraken en de regels die hierover vaak al jarenlang worden gehanteerd. Die structuur is zo belangrijk in het leven van het kind en zijn ouders. Vastigheid en regels zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Grenzen, zodat ook het pleeggezin toe komt aan een stukje eigen feestelijkheden, naast mogelijkheden voor extra’s.

Feestdagen, dat zijn de ultieme pleegdagen, waarin we het pleegkind en zijn familie nog meer een plekje kunnen geven.
Bij deze wens ik u hele fijne pleegfeestdagen!

Door: Marian Rink, voorzitter Pleegouderraad FlexusJeugdplein


Wanneer u ook regelmatig enkele vragen wilt beantwoorden over uw ervaringen als pleegouder, meldt u dan aan voor de schaduw-POR via
pleegouderraad@enver.nl

 

Meer over oudercontact
– Waarom oudercontact?
Bezoekregeling bepalen
– Gezellig samen!
– Interview ‘We zijn allemaal onmisbaar voor hem’
– Column Acceptatie

 

Naar overzichtspagina POR
Naar veelgestelde vragen Opvoeding en ontwikkeling