Contact / Pleegouderraad / Themabijeenkomst oudercontacten

POR – Terugblik themabijeenkomst oudercontacten

Wij, de leden van de pleegouderraad, vonden het best een beetje spannend om een thema-avond over oudercontact in te vullen. Het onderwerp ligt toch vaak gevoelig en kan frictie opleveren, omdat het de biologische ouders, het pleegkind en de pleegouders erg raakt. We waren dan ook verheugd toen bekend werd dat Rene de Bot, pleegouder en voormalig directeur van Pleegzorg in Rotterdam, zijn jarenlange ervaring en kennis over de pleegzorg wilde inzetten om de avond te verzorgen. Dat de avond bij pleegouders zeer gewenst was, bleek overduidelijk uit de enorme snelheid waarmee de aanmeldingen binnen stroomden. Na zestig aanmeldingen werd de avond vol verklaard en werd besloten een tweede avond te organiseren. Die zal zijn op 15 januari 2015. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. 

Zonder de inhoud van de avond volledig te beschrijven, geven we u graag een beeld van de avond.

De sfeer was plezierig ontspannen, opvallend voor het thema. De informatie was “to the point”, respectvol naar alle belanghebbenden en ter zake doende. Rene de Bot begon met een terugblik op het verleden. Zo was het in de jaren ’70 nog zo dat kinderen uit Rotterdam en omgeving, die niet meer thuis konden wonen, in een tehuis op de Veluwe werden geplaatst omdat men in die tijd dacht dat het beter was voor de kinderen om hen compleet los te maken van thuis. Door onderzoek weet men inmiddels beter en is het juist zo dat de band met de biologische ouders zo veel mogelijk in stand moet worden gehouden. Het is belangrijk voor kinderen om te weten waar hun “roots” liggen en wie hun ouders zijn.

Rene vertelde ook over zijn eigen afkomst en liet een stamboom-overzicht van zijn familie zien. Daarna toonde hij het overzicht van zijn pleegzoon, waarvan bijna niets bekend is. Die vergelijking was best confronterend.

Na 45 minuten was het pauze en de koffie was weer geweldig georganiseerd. Pleegouders gingen hierbij geanimeerd met elkaar in gesprek. Na de pauze ging men in groepjes uiteen en werd er uitgebreid gediscussieerd na prangende vragen van Rene. Bijvoorbeeld: U wilt uw pleegkind graag laten dopen. Hoe zou u dat aanpakken? Met wie zou u dit bespreken en/of om toestemming vragen? Zo kwamen er diverse gewone zaken als kapsel en kleding aan de orde, maar ook meer ingewikkelde onderwerpen als een tattoo laten zetten, roken, besnijdenis, etc.

De avond was een leuke afwisseling tussen lezing (luisteren) en zelf doen. En er was ruimte om een persoonlijk verhaal te ventileren. De twee uur, die waren gepland voor de avond, vlogen dan ook om.

Het was één van de avonden waar wij als Pleegouderraad erg trots op zijn. We bedanken Renate voor alle hulp bij de organisatie, alle medewerkers die vraagbaak wilden zijn en spreker Rene die een prima thema-avond verzorgde, mede op basis van input en voorwerk vanuit de Pleegouderraad.

Pleegouders kunnen zich nog voor de bijeenkomst van 15 januari 2015 aanmelden via: werving@flexusjeugdplein.nl. Graag in de mail uw naam en het aantal mensen waarmee u komt, vermelden.

Marian Rink, voorzitter Pleegouderraad FlexusJeugdplein