Gezellig samen! Oudercontact rond de feestdagen

December 2013 – Kerst en Oud & Nieuw vieren we het liefst met diegenen die ons dierbaar zijn: ouders, broers en zussen, kinderen en vrienden. Bezinning, gezelligheid en samen zijn horen bij deze dagen. Dat geldt ook voor de biologische ouders en hun kinderen, uw pleegkind. Ook zij hebben hieraan behoefte.

De feestmaand december is altijd een drukke tijd. Er moet van alles ingekocht en geregeld worden, want allemaal proberen we het zo gezellig mogelijk te maken. De (pleeg-)kinderen worden in deze tijd vaak wat drukker van alle spannende dingen die er te gebeuren staan. Uw pleegkind(eren) en/of de biologische ouders hebben in deze periode vaak ook meer behoefte aan onderling contact. Wat zijn uw mogelijkheden om hieraan extra aandacht te besteden?

• Een (zelfgemaakte) kerst- of nieuwjaarskaart?

• (Extra) bezoek rond de feestdagen?

• Of een uitnodiging op één van de feestdagen?

• En alles wat daar tussen zit.

De leeftijd van het kind speelt een rol in wat er wel of niet mogelijk is. Pubers kunnen zelf aangeven wat ze willen en wellicht zelfstandig er op uit. Hoe jonger het kind, hoe meer begeleiding ze nodig hebben. Bedenk daarbij eens: wie van uw naasten zou naast u hierin een rol kunnen spelen?

Natuurlijk zijn sommige dingen in uw situatie niet mogelijk en natuurlijk moet het veilig zijn voor het kind en geen belasting zijn voor haar/hem en u heeft het in deze tijd al razend druk, maar met een snufje creativiteit en een beetje samen denken en samenwerken………wie weet!


Marlies Albers, Pedagoog  

 

Meer over oudercontact
Waarom oudercontact?
Bezoekregeling bepalen
– Interview ‘We zijn allemaal onmisbaar voor hem’
– POR Feestdagen zijn ultieme pleegdagen!   
Column Acceptatie

 

Naar veelgestelde vragen Opvoeding en ontwikkeling