Kenniscentrum / Opvoeding en ontwikkeling / Column – Positiviteitspot

Positief opvoeden

December 2016 – Positief opvoeden is het nieuwe motto. Dr. Spock onderkende het belang ervan lang geleden al. Hij was de eerste die ouders aanspoorde om kinderen met meer genegenheid te behandelen. Dit in tegenstelling tot de destijds geldende norm dat het opvoeden van kinderen vooral op discipline gericht moet zijn.

Tischa Neve, opvoedgoeroe én pleegouder, weet het ook. Zij geeft opvoedcursussen waarbij ze oplossingsgericht werkt vanuit verbinding met het kind. Zelfs Jo Frost weet nu dat de “naughty chair” niet zaligmakend is.
Zelf doe ik er vrolijk aan mee; thuis maar ook in mijn begeleiding. Vorige week bijvoorbeeld op een koffieochtend voor pleegouders. We oefenden daar met het geven van complimenten en met vertellen waarom je zo blij bent met jezelf. Supermoeilijk! Volgens mij had een aantal aanwezigen het nog makkelijker gevonden om de halve marathon te lopen.

Verzuipen of surfen?
Vraag uw pleegzorgbegeleider eens naar de Window Of Tolerance. Hij of zij zal u in geuren en kleuren vertellen over deze boeiende theorie, of gillend wegrennen. In het kort komt de theorie er op neer dat de mate waarin de mens in staat is om met de stormen op zee om te gaan, afhankelijk is van drie factoren. Eén daarvan is het vermogen om je zelfbeeld overeind te houden. Heel toepasselijk in de pleegzorg dus, want met het zelfbeeld van pleegkinderen is het vaak niet best gesteld. Als we met elkaar proberen dat zelfbeeld wat positiever te krijgen, zal het kind beter in staat zijn om met de stormen om te gaan. Het opvijzelen van het zelfbeeld valt of staat met positief opvoeden en dat positief opvoeden valt of staat weer met positief denken. Mensen kunnen bepaalde stormen in het leven niet stoppen, maar wel zelf bepalen hoe ze met die stormen omgaan: verzuipen of leren surfen. Zegt u het maar.

Iedere dag iets moois
In de zoektocht naar positief opvoeden en positief denken, steekt er wat mij betreft in deze tijd van het jaar één met kop en schouders bovenuit: de positiviteitspot. Wat voor pot? Een pot vol positiviteit. Stelt u zich eens voor: een pot vol briefjes met alleen maar positieve dingen er op. Gemaakt door uw gezin, voor uw gezin.
Ik doe u het volgende voorstel: op eerste kerstdag serveert u dit jaar bij de kalkoen helemaal geen zelfgemaakte appelcompote. Nee hoor, u zoekt in het schap van de plaatselijke buurtsuper de grootste pot appelmoes die u kunt vinden. Deze pot gaat leeg. De tijd die u kwijt was geweest aan het maken van die appelcompote, besteedt u aan een spelletje met elkaar. Op tweede kerstdag maakt u de lege pot schoon en versiert hem met het hele gezin naar believen.

Vanaf 1 januari begint de echte pret. Elke dag mag ieder gezinslid op een klein papiertje schrijven wat er die dag leuk was. Dat kan iets groots zijn, maar ook iets heel kleins. Sluit af met naam en datum en stop het briefje in de pot. Eind januari denkt u dat u er geen zin meer in heeft, maar u zet door. Eind april denkt u dat u er geen tijd meer voor heeft, maar u gaat toch door. Eind augustus heeft u er daadwerkelijk geen tijd meer voor, maar toch vult u met het hele gezin nog elke dag een briefje in.

Eind december, op oudejaarsdag om precies te zijn, breekt er een magisch moment aan. Op tafel een schaal oliebollen en een overvolle pot. Om de tafel de mensen die deel uitmaken van uw gezin. Wie krijgt de eer om de pot leeg te kiepen? Het maakt niet uit. Belangrijk is dat je met elkaar letterlijk kunt terugkijken op een positief jaar. Want ongetwijfeld zullen er ook in 2017 weer de nodige stormen razen. In of rondom uw gezin. Maar de positiviteitspot geeft je de kans om in te zien dat er toch in iedere dag iets moois schuilt. Ik wens u fijne dagen met elkaar en nodig u uit om uw ervaring met de positiviteitspot met ons te delen.

Een pleegzorgbegeleider