Pleegmoeder Irma: ‘Het is veel werk, veel geregel en veel emotie’

Maart 2014 – Familie De Bruijn is in eerste instantie een heel gewoon gezin dat bestaat uit een vader, een moeder en twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze wonen in een ruime eengezinswoning vlakbij Rotterdam. Van de ene op de andere dag verandert hun gezinssamenstelling echter drastisch wanneer hun nicht van 16 jaar, en later ook haar jongere broer van 14 jaar, bij hen komen wonen omdat het thuis niet meer gaat. En dan krijg je ineens, uit het niets, te maken met instanties als Bureau Jeugdzorg en FlexusJeugdplein. Hoe hebben zij dat ervaren?

‘Wij hebben ons niet, zoals bestandspleegouders, opgegeven voor pleegzorg. Het kwam echt op ons pad’, vertelt pleegmoeder Irma. ‘Wij hadden dus van tevoren niet eens tijd om verwachtingen van pleegzorg of eventuele begeleiders te bedenken. Nu we ineens naast onze eigen jonge kinderen, twee tieners in huis hebben wonen, merken we dat we vooral op dat vlak veel vragen hebben. We keken dan ook uit naar het moment waarop de screening en begeleiding zou gaan starten.’ Naast het stuk opvoedingsondersteuning aangaande tieners, hopen Johan en Irma vooral ook dat zij advies kunnen krijgen over het veranderde contact met de moeder van de kinderen, de zus van Irma. Irma is nu immers niet alleen meer haar zus maar ook de verzorger van haar kinderen. Dat vraagt toch iets anders merken ze. Want wanneer zet je nu welke “pet” op? Tot slot hopen ze de nieuwe gezinssamenstelling te kunnen bespreken en af en toe van zich af te kunnen praten wat ze hierin allemaal gaan meemaken. Gelukkig zijn ze hiermee bij pleegzorg op het juiste adres.

Screening
Netwerkpleegouders volgen in tegenstelling tot bestandspleegouders geen cursus, maar worden wel gescreend. Irma: ‘Onze pleegkinderen wonen al een paar maanden bij ons wat maakt dat de screening wat apart aanvoelt. Voor FlexusJeugdplein is dit het begin van de plaatsing terwijl wij al een poosje bezig zijn om alles goed te regelen. Onze pleegzorgbegeleidster pakt dit gelukkig goed op.’ ‘Wij naderen het einde van de screening en het lijkt er op dat we zijn “geslaagd” dus dat is fijn.’, aldus pleegvader Johan. ‘Het is goed dat de screening gedaan wordt maar het is natuurlijk lang niet waterdicht. Dat is ook wel duidelijk gezien alle misstanden die verdrietig genoeg plaatsvinden, ook in pleeggezinnen. Hoe dat ondervangen zou kunnen worden, is de grote vraag. Het zal nooit helemaal mogelijk zijn, achter gesloten deuren gebeurt nu eenmaal meer dan je weet en dat geldt voor alle gezinnen. Maar als de pleegzorgbegeleiding “dicht op zijn of haar gezinnen blijft” zal er wel veel gesignaleerd kunnen worden, denken wij.’

Checklist voor beginnende pleegouders
Irma: ‘Wat wij erg gemist hebben, maar misschien gaat dat niet op voor bestandspleegouders, is heel duidelijke informatie over wat te regelen. Het gaat om logische dingen zoals de pleegkinderen inschrijven in de nieuwe woonplaats. Naast de hectiek en chaos van verhuizen en thuis alles in orde krijgen voor de nieuwe kinderen zijn er voor netwerkouders ook nog alle emoties omdat het naaste familie is. Bij ons was het echt niet in ons opgekomen, hoe suf misschien ook, om ze op tijd in te laten schrijven in de gemeente. Het gaat ook om vragen die je kunt hebben over de zorgverzekering en andere verzekeringen. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen. Een checklist die je af kunt werken zou dan echt heel handig zijn. Bureau Jeugdzorg zou van de betreffende pleegzorginstanties in de regio zo’n lijstje op voorraad kunnen hebben en vast aan de pleegouders kunnen geven in afwachting van het moment dat ze van de wachtlijst af zijn en daadwerkelijk pleegzorgbegeleiding kunnen krijgen.* Natuurlijk is heel veel informatie op internet te vinden. Maar dat vergt – naast al het andere wat er gebeurt en moet gebeuren – wel veel zoekwerk voor een beginneling.
Het is mooi om twee tieners in huis op te kunnen vangen. Twee tieners die je al kent omdat het naaste familie is, twee tieners die verdrietig genoeg niet meer thuis kunnen wonen. Het is ook veel; veel werk, veel geregel en veel emotie (bij hen en bij jezelf). Het is fijn dat je als (netwerk)pleegouders dan ondersteund wordt!’

 

Omwille van de privacy zijn de namen in het interview gefingeerd.

* De tijd dat een netwerkpleeggezin moet wachten op begeleiding is met het nieuwe netwerkprotocol teruggebracht naar maximaal 21 dagen.

 

Meer over netwerkpleegzorg
Naar veelgestelde vragen opvoeding en ontwikkeling