Over pleegzorg

Als in een gezin problemen zijn met kinderen, willen we die het liefst thuis samen met het gezin oplossen. Lukt dat niet of is de situatie zo ernstig dat de kinderen (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, dan gaat de voorkeur uit naar opvang in een pleeggezin.

Pleegzorg regio Rotterdam Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland

In Rotterdam en omliggende gemeenten* worden via Enver jaarlijks bijna 1700 kinderen opgevangen door ongeveer 1100 pleeggezinnen. De pleegouders bieden de kinderen een veilig thuis, waar ze de aandacht en verzorging krijgen die ze nodig hebben. Het doel van pleegzorg is dat de ouders zelf de opvoeding weer op zich nemen. Als blijkt dat dit onmogelijk is, nemen pleegouders de opvoeding van het kind voor langere tijd op zich. Zo kan de duur van pleegzorg variëren van enkele maanden tot enkele jaren, soms tot een kind meerderjarig is en zelfstandig verder kan. Er zijn ook kinderen die alleen in de weekenden of tijdens de vakanties naar een pleeggezin gaan.

* Het werkgebied van Enver Pleegzorg omvat de gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle a/d IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne, Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Zwijndrecht, Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard, Zederik, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

Werving, screening en bemiddeling

Enver verzorgt de werving, screening en bemiddeling van pleegouders. We kijken altijd eerst of het kind in de eigen, vertrouwde omgeving (het netwerk) kan worden opgevangen, bijvoorbeeld bij familie, vrienden of buren. Kan dat niet, dan zoeken we een passend pleeggezin uit ons pleegouderbestand. We houden daarbij rekening met de wensen en behoeften van de ouders en de kinderen en proberen alle betrokkenen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over waar het kind gaat wonen.

Om aan de voortdurend stijgende vraag naar pleegzorg te voldoen, zijn we altijd op zoek naar nieuwe pleeggezinnen.

Ondersteuning pleeggezinnen

Al onze pleeggezinnen worden ondersteund door een pleegzorgbegeleider. Deze begeleider is het eerste aanspreekpunt voor alle vragen. Hij/zij komt regelmatig bij het pleeggezin thuis om te bespreken hoe het gaat. Wanneer de pleegouders of het pleegkind aanvullende hulp nodig hebben, kan de begeleider dat regelen. Hij/zij heeft nauw contact met de (gezins)voogd en kent de instanties en mogelijkheden in het woongebied van het pleeggezin goed.