Kampverslag Dongen 2021

De eerste drie weken van de zomervakantie 2021 stonden voor 20 pleegzorgbegeleiders en ruim 60 pleegkinderen in het teken van pleegzorgkamp. Zelf ga ik al jaren mee als begeleider van kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar. Hierbij het kampverslag van dit jaar!

Rockanje, 25 juli 2020. Samen met mijn collega’s Karin, Dieke en Marian ben ik er helemaal klaar voor. Klaar om vijf fantastische dagen te bezorgen aan een groep kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar. En dat lukt.

Dongen, 25 juli 2021. Precies een jaar later. Het huis in Rockanje is niet meer. Deze keer staan Karin, Dieke, Marian en ik in Dongen. Een nieuw huis, een nieuwe omgeving én een nieuwe groep kinderen in de leeftijd 10-12 jaar. Ik heb er alle vertrouwen van dat we er ook hier weer iets moois van gaan maken.

Een aanzienlijk deel van deze groep is voor het eerst mee op kamp. Dat maakt het voor de kinderen maar ook voor de pleegouders een beetje spannend.
Bij aankomst mogen de kinderen met hun pleegouders in het huis gaan zoeken waar ze slapen aan de hand van een drinkfles met de eigen naam er op. De vooraf gemaakte combinaties lijken in de smaak te vallen en nog geen uur nadat iedereen is gearriveerd, zitten we druk kletsend met elkaar in de bussen richting de Loonse en Drunense Duinen. Het plan om daar een speurtocht uit te zetten valt letterlijk in het water door een enorme hoosbui die welgeteld 10 minuten duurt maar ons volledig doorweekt. Met droge kleren zetten we de speurtocht even later in ons eigen privé bos naast het huis voort. Het levert de letters DOMINOS op en die avond smullen we van overheerlijke pizza. In het warme zonnetje genieten we daarna van een muziekspel met elkaar, knap hoeveel liedjes de kinderen herkennen. We gaan van de Top 40 naar Elly en Rikkert en van volksmuziek tot Kerstliedjes en iedereen heeft het naar zijn zin. Het blijft de eerste avond nog lang onrustig op de slaapkamers, ze zijn duidelijk nog niet moe genoeg om te slapen.

20210728_200408


De volgende dag vertrekken we al vroeg naar Speelbos Gilze. Daar hebben we een ontmoeting met de boswachter. Hij vert
elt ons van alles over het belang van insecten en met name de bijen waarna we allemaal aan de slag gaan met het maken van ons eigen insectenhotel. Uiteraard gaat het resultaat mee naar huis. Tussen de middag eten we een broodje in het huis om vervolgens door te rijden naar een zwembad. Een heerlijke dag die we afsluiten met een gezellige bingo. Uiteraard heeft iedereen prijs.

De volgende dag vertrekken we in alle vroegte naar De Efteling. Ook deze keer zijn er een paar kinderen bij die daar voor de eerste keer komen. Een geweldige ervaring. Ondanks de weersvoorspelling is het een zonnige dag met slechts één fikse bui die we gelukkig binnen in de rij voor de Droomvlucht kunnen afwachten.

Op woensdag hebben we een jarige in ons midden. Hoe gezellig! We zingen haar met zijn allen wakker en ontbijten met een versierde tafel. Daarna vertrekken we naar het reptielenhuis in Breda. Grappig om te zien hoe sommige kinderen onverschrokken in de achtbaan gaan maar terugdeinzen voor een wandelende tak. Uiteindelijk durft toch iedereen in contact te zijn met de dieren. Sommigen door ze met een vingertje aan te raken maar anderen overwinnen zichzelf door met een slang om de nek op de foto te gaan. Bij het voeren van de baardagame is de hilariteit groot als de verzorger besluit om de overgebleven (levende!) sprinkhaan zelf maar op te peuzelen. Op de terugweg gaan de meiden met Karin en mij uit op worstenbroodjes. Deze mogen uiteraard niet ontbreken bij een kamp in Brabant. De jongens maken zich met Dieke en Marian op voor een wandeling en houden een onverwachtse zwempartij bij de Galderse meren.

De middag brengen we met elkaar door in en rondom het huis. Er worden door de jarige met Karin cupcakes gebakken die later door iedereen versierd en opgegeten worden. Er wordt fudge gemaakt volgens geheim recept, er wordt verstoppertje gespeeld in het bos en we verstoppen lekkers en wat overgebleven bingocadeautjes in het bos die enthousiast worden gezocht én gevonden. Ondertussen helpen verschillende kinderen mee met het bakken van een stapel pannenkoeken die bijna tot aan het plafond reikt. We besluiten die laatste avond om de kinderen lekker bij elkaar op de kamers te laten kletsen tot ze moe genoeg zijn om te slapen. De jongens zitten nog tot laat te kaarten met elkaar en samen met de meiden testen wij de gezichtsmaskers die ze die middag zelf hebben uitgezocht. Een heerlijke laatste dag.

De volgende ochtend heeft nog niemand zin om naar huis te gaan maar zijn de kinderen toch blij om hun pleegouders weer te zien en andersom.
Heerlijk om te zien! Moe maar voldaan vertrekken een uurtje later ook Karin, Marian, Dieke en ik richting huis.

Dag leuk huis en gezellige kinderen, hopelijk weer tot volgend jaar!