Terugblik Week van de Pleegzorg door de por

Met de landelijke campagne ‘Openjewereld.nu’ is geprobeerd om in het hele land mensen aan te wakkeren om meer na te denken over pleegouderschap. We lezen, zien en horen veel over pleegouders in deze periode. In de week van 28 oktober t/m 4 november was het alweer voor de zesde keer de Week van de Pleegzorg. 

U weet vast dat de Week van de Pleegzorg in het leven is geroepen om, naast de genoemde campagne, extra aandacht te geven aan pleegzorg. Het doel is dat meer mensen zich bewust worden van pleegouderschap, er hopelijk extra pleegouders geworven worden en de bestaande pleegouders een hart onder de riem gestoken krijgen.  

Op pleegzorg.nl kunt u nalezen wat landelijk in die week allemaal georganiseerd is door de diverse instanties die zich bezighouden met pleegzorg. In ieder geval kregen alle pleegouders een attentie: een bedankpakket om zelf bloembommen te maken. Ook Enver deed mee aan deze landelijke actie. 

De opening van de week met de voorstelling ‘Open Deuren’, door theatergroep Mangrove, konden we helaas door corona niet live meemaken, maar wat was het mooi om te zien op internet. Wat natuurlijk heel spijtig is, was de annulering van de Duinrelldagen, vanwege het coronavirus. Gelukkig voor hen die zich ingeschreven hebben, worden deze dagen verschoven naar het voorjaar van 2021. Zo is er toch nog iets moois op een later moment! Wat wel doorgang kon vinden, was de actie rondom de zwembadkaartjes. We hopen dat daar toch wat pleegouders gebruik van hebben kunnen maken. 

Wat deed Enver in deze week voor hun pleegouders? We lezen onder andere op Facebook dat er pleegouders waren die een extra presentje kregen. We vroegen het programmateam pleegzorg en de directie van Enver: Hoe zit dat nu? Waarom de een wel en de ander niet? Marlous en Mariska leggen uit: “Enver heeft de gemeenten gevraagd om pleegouders in de Week van de Pleegzorg extra aandacht te geven. Meerdere malen hebben we de verschillende gemeenten waarin ‘onze’ pleegouders wonen, gesproken en met klem verteld hoe belangrijk de zorg is die pleegouders belangeloos en op vrijwillige basis bieden. De gemeenten beamen de noodzaak van pleegzorg en bevestigen het respect voor de pleegouders. Daarop heeft het grootste gedeelte van de gemeentes toegezegd hun pleegouders extra in het zonnetje te zetten. Die pleegouders hebben dan ook een brief of presentje ontvangen”. Heeft u dus iets ontvangen waarop de naam Enver staat naast de naam van de gemeente? Dan komt dit dus van uw gemeente. Dan is het dus ook mogelijk dat uw bevriende pleegouder in een andere gemeente een ander of geen presentje heeft ontvangen. 

Enver heeft zich dit jaar in de Week van de Pleegzorg gericht op het verbinden van pleegouders. Natuurlijk wilden we dat op grote schaal doen en het liefst live, maar corona gooide roet in het eten. Daarop heeft Enver heel creatief enkele leuke digitale bijeenkomsten georganiseerd: er was een pubquiz, met allerlei leuke vragen voor de pleegouders en een leuke kinderbingo voor kinderen tot 12 jaar.  Ook hadden verschillende pleegzorgbegeleiders een prachtig filmpje opgenomen met daarop de Jerusalema-challenge. Leuk om te zien hoe zij letterlijk voor ons met de heupen zwaaiden. 

Dan waren er ook nog wat leuke initiatieven in de verschillende deelgebieden. Krimpen aan den IJssel en omstreken had bijvoorbeeld een online bingo voor pleegouders  georganiseerd, die als heel gezellig ervaren is. 

De pleegouderraad heeft in het kader van de Week van de Pleegzorg een prijsvraag uitgeschreven voor pleegkinderen die een pluim aan hun gezin konden geven. De uitkomsten daarvan staan in een ander artikel in deze nieuwsbrief. 

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde week. Natuurlijk heel anders dan voorheen, maar niet minder waardevol. We hopen volgend jaar op virusvrije feestelijkheden in de Week van de Pleegzorg, want dat zou betekenen dat we corona te boven zijn! 

Geschreven, 
Marian Rink en Margreet Jansen, namens de pleegouderraad.