Contact / Pleegouderraad / Blog door een pleegouder: de jurk

Februari 2020 – Na een langere plaatsing is onze pleegdochter onlangs verhuisd. Door een samenloop van omstandigheden zou ze eerste kerstdag niet bij ons zijn. Ik had daar echt moeite mee: loslaten is een moeilijk proces. Onze pleegdochter had ook gezegd dat ze die dag het liefst bij ons wilde zijn. Ons hart brak.

Vlak voor de kerstdagen namen wij een noodbedplaatsing op, een meisje van ongeveer gelijke leeftijd. Dit meisje, ik noem haar maar even M., zou na eerste kerstdag weer verder trekken. Op eerste kerstdag wist ik dus dat onze pleegdochter op haar nieuwe plek verdriet zou hebben, omdat ze hier bij ons wilde zijn. Vervolgens zat ik hier in huis met M. die zat te huilen, omdat ze juist NIET hier wilde zijn. “Waar zijn we mee bezig?” vroeg ik mij even af.

M. had niet veel kleren bij zich. Ik koos ervoor om haar blij te maken met de feestjurk die ik eigenlijk voor onze pleegdochter had gekocht. Mijn pleegdochter had die jurk zelf nog niet gezien of gepast, dus dat maakte niet zoveel uit. Ik leende hem eigenlijk alleen maar even uit.

M. vond het geweldig. Ze paste de jurk als gegoten en mocht last minute meedoen in het kerstverhaal in de kerk. Na afloop van het kinderkerstfeest zouden we M. naar een volgende plek brengen. Ik zag haar in de hal staan met de feestjurk. Ze straalde helemaal. Ik bedacht me dat ik het echt niet kon maken om haar de jurk te laten teruggeven. Dus met een beetje pijn in mijn hart gaf ik dit meisje de feestjurk mee.

Op tweede kerstdag waren we bij mijn schoonouders. Via hen krijgen we (kinder)kleding. Om te voorkomen dat ik onnodige kinderkleding mee naar huis sleep, ging ik alvast sorteren. En wat zat er tussen? Een feestjurk in de maat van onze pleegdochter, helemaal haar stijl en zelfs nog een tikkie mooier dan de jurk die ik de avond ervoor aan M. had meegegeven… Is dat niet bijzonder? Zo zie je maar weer: van geven, word je rijker!

De blog is geschreven door een pleegouder van Enver. Wilt u ook eens een blog schrijven over uw speciale ervaringen? Neem dan contact op met de por: pleegouderraad@enver.nl.