Contact / Pleegouderraad / POR nieuws: terugblik lezing op 6 juni

POR nieuws: terugblik lezing op 6 juni

Donderdag 6 juni jl. vond de lezing ‘een (h)echte uitdaging’ gegeven door Inge Vandeweege en haar man Mark plaats. Een inspirerende en drukbezochte avond, waarop ook aandacht was voor het vertrek van onze programmamanager pleegzorg en gezinsvormen Yvonne van Adrichem. Leest u mee?

Donderdag 6 juni, in een bijna volle zaal van de Tuyter in Krimpen aan den IJssel, had ik de eer en het genoegen de avond van Inge Vanderweege en haar man Mark bij te wonen. De zaal zat vol met pleegouders en pleegzorgbegeleiders.

Inge, bekend als schrijfster van het boek ‘Een (h)echte uitdaging’ over het opvoeden van pleegkinderen, gaf op deze avond een aantal oneliners, tips en inzichten, waardoor veel pleegouders duidelijk een andere kijk kregen op het pleegouderschap. ‘Gewoon’ opvoeden, stelde Inge bijvoorbeeld, gaat vaak bij deze kinderen niet. De gewone dingen, zoals complimentjes geven of een time-out bij ongewenst gedrag, hebben niet het gewenste resultaat. Laten we stoppen met wat niet werkt en juist gaan doen wat wél werkt.

Inge vertelde over de ontwikkeling van het mensenbrein, nadat de stress uit het reptielenbrein van het beschadigde kind verdwijnt. Met andere woorden: pas wanneer het kind in staat is te ontspannen, komt het tot ontwikkeling en kan het aangesproken worden op vaardigheden die dan ontstaan. Met deze uitspraken koppelt Inge de theorie van traumaverwerking bij beschadigde kinderen aan het omgaan en opvoeden.

Haar boodschap was vooral dat wij de vastgeroeste verwachtingen die wij als opvoeders hebben, moeten loslaten. Meer naar het kind kijken, naar wat hij of zij echt nodig heeft. Dit zit meestal in de nabijheid (time-in), in de sensitieve respons (“ik zie jou”), in rituelen die voor voorspelbaarheid zorgen en in de duidelijke afgrenzing en structuur.

Het publiek luisterde aandachtig naar Inge’s man Mark, die de lezing voor het grootste gedeelte op zich nam. Hij sprak geanimeerd, soms relativerend en soms gewoon technisch, waardoor het toegankelijk bleef voor alle pleegouders. Het verhaal was niet te theoretisch en zo nu en dan herkenbaar door de emoties van gefaald hebben en onmacht. De lezing was tegelijkertijd ook luchtig door de grapjes.

De kracht van de lezing was vooral de herkenning. Het waren twee pleegouders die andere pleegouders vertellen hoe zij het pleegouderschap ervaren hebben en wat werkt.

Na de lezing van Inge en Mark nam de pleegouderraad afscheid van Yvonne van Adrichem, de programmamanager pleegzorg en gezinsvormen. Voor velen is zij een begrip, voor sommigen meer dan dat. Meer dan elf jaar heeft zij een tomeloze energie gehad voor de pleegouders. De pleegouderraad kent haar al zes jaar lang, met een grote betrokkenheid voor alles dat leeft in de pleegzorg. Dat deed Yvonne ook tijdens dit afscheid. Terwijl zij in het zonnetje gezet werd, met een zelfgemaakt kookboek en een bos bloemen, draaide ze de waarderende woorden van de pleegouderraad (por) direct om naar de pleegouders die zij nogmaals bedankte voor hún tomeloze inzet.

Na alle mooie woorden was het tijd voor een gezellig kletspraatje. Ontmoeten in de breedste zin, met de andere pleegouders. Inge en Mark hebben nog een stapel boeken verkocht en vragen beantwoord. Het was een inspirerende avond, die veel pleegouders met een hoog cijfer (een 8 of meer) beoordeelden.
Om nog even terug te komen op de lezing van Inge, in het kader van ‘ga door met wat werkt’, organiseert de pleegouderraad een terugkomavond. In een kleine groep pleegouders praten we dan door over de opvoedtips van Inge, in combinatie met de eigen thuissituatie. Oftewel: hoe gaan we nu datgene wat Inge schrijft, thuis in de praktijk gebruiken? Specificaties van deze avond zijn als volgt:

Locatie: Heindijk 16, 3079 PM in Rotterdam
Datum: donderdag 4-7
Tijdstip: inloop vanaf 19.30 uur

Aangezien deze avond begint bij het begin en gaat over casussen die thuis leven, is deze avond voor iedereen toegankelijk. Ook voor de pleegouders die de lezing op 6 juni niet konden bijwonen. Er is een minimaal (8) en maximaal aantal (14) deelnemers per avond. Inschrijven is dus wel verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar pleegouderraad@enver.nl.

Marian Rink
Voorzitter pleegouderraad