Contact / Pleegouderraad / Pleegouderraad: wat pakken we aan (in 2020)?

December 2019 – Bij het schrijven van dit artikel zijn we al aardig aan het nadenken over alle plannen voor de toekomst die we met de por voor ogen hebben. Maar, in de aankomende weken tot de overgang naar 2020, staat er ook heel wat op de planning.

Zo krijgt het project ‘Buddypleegzorg’ steeds meer vorm, waar we trots op zijn. Hoe fijn zou het zijn als beginnende of juist ervaren pleegouders ten tijde van lastige perioden ondersteuning kunnen krijgen van mede-pleegouders die ‘in hetzelfde schuitje’ zitten? Natuurlijk moet dat ‘buddyschap’ goed vormgegeven worden, vandaar dat daar een goede voorbereiding aan vastzit.

Het project ‘Continuïteit in de pleegzorg en versterken van de kracht van pleegouders’ draait ook nog volop. De por werkt in deze projecten intensief samen met Enver. Samen met Enver richten we ons in deze projecten op het voorkomen van breakdowns: het voortijdig (en vaak onverwacht) beëindigen van een plaatsing.

Ook beantwoorden we natuurlijk nog allerlei vragen van onze achterban. Soms is dat een simpele vraag als: “Wat kan ik verwachten van mijn begeleider tijdens een crisisplaatsing?”, maar soms vergt het zoeken naar antwoorden ook voor ons wat ‘out of the box’ denken. Als voorzitter van de por word ik er blij van als ik zie dat onze antwoorden ervoor zorgen dat pleegouders zich gehoord voelen, energie krijgen en weer verder kunnen.

Achter de schermen krijgt het servicecentrum van Enver steeds meer vorm. De inbreng van de por en de samenwerking tussen de por en Enver achter de schermen, voor wat betreft het ontwikkelproces van het centrum, is eveneens zo’n puntje waar we met trots naar kijken.

Oja, volgend jaar! Nu al zijn we bezig met het ontwikkelen van een feestelijk pleegzorgfestival in het voorjaar. Een dag voor alle pleegouders, pleegkinderen en biologische kinderen. Voor de mensen die een paar jaar geleden bij het festival ‘kleurrijk’ op de Heindijk waren: wat was dat een leuk feest! Zoiets vraagt een goede voorbereiding, vandaar dat we er nu al mee bezig zijn. Het duurt nog even, maar als ik mij bedenk wat we daar willen gaan neerzetten, dan heb ik er nu al zin in!

Marian Rink
Voorzitter POR