Contact / Pleegouderraad / Pluim / De Pluim – Malu

Februari 2020 – “Een pluim voor Malu, onze persoonlijke steun”

De pleegouders die Malu begeleidt, de familie Van den Berg, zijn zo enthousiast over haar hulp dat ze een contactformulier op de website invulden om haar een welverdiende pluim te kunnen geven. Naar aanleiding van die melding mocht ik hen bellen.

De pleegmoeder vertelde me: “we zijn nu anderhalf jaar pleegouders van een heerlijke knul van inmiddels zes jaar oud. Het pleegouder worden is voor ons heel snel gegaan. We hadden het traject met trainingen nog niet eens helemaal afgerond, we moesten de contracten nog ondertekenen! Maar op basis van ons verhaal over ons gezin, bestaande uit onszelf en twee biologische kinderen van nu 16 en 9 jaar, dacht men een goede match voor onze pleegzoon gevonden te hebben”, vertelt de pleegmoeder verder. “En daar hadden ze echt gelijk in. Onze pleegzoon kwam uit een netwerkplaatsing en moest daar vanwege een crisis weg. Hij had toen al een hele tijd zijn moeder moeten missen en we hebben in anderhalf jaar tijd dat oudercontact weer helemaal opgebouwd. Dat kostte aardig wat moeite, kan ik wel vertellen. Voor mijn pleegzoon zorgen gaat ons gemakkelijk af, maar de contacten met moeder zijn echt moeilijk voor me. Terwijl ik verstandelijk begrijp welke strijd ze levert, voel ik me gevoelsmatig vaak persoonlijk aangevallen. Malu is dan degene die me helpt het gedrag van zijn moeder te begrijpen en te verklaren en me ook beter voor mijzelf laat zorgen. Ik ben nogal geneigd mezelf te geven in een contact, maar in deze relatie moet ik juist zorgen voor wat meer afstand en zakelijkheid. Juist omdat dat beter is voor moeder en kind, maar ook voor mijzelf en de rest van het gezin.

Wat ik heel bijzonder vind, is dat ik Malu te allen tijde kan appen. Zo hadden we afgelopen zondag een onbegeleid bezoek, waar ik nog steeds erg tegen opzie. Omdat Malu altijd achter me staat, kan ik daar gehoor aan geven: natuurlijk is dat voor het welzijn van mijn pleegkind. Met Malu achter me zie ik dat ook echt zo en kan ik het ook echt aan,” zegt pleegmoeder. “Voor zo’n onbegeleid bezoek geeft Malu aan dat ze haar telefoon aan laat staan. Ook in de kerstvakantie stond ze voor de deur, omdat ik vastliep in het contact. Even uithuilen en dan weer verder helpt het beste. Malu maakt ons bewust van hetgeen gebeurt, snapt het helemaal en heeft respect voor de manier waarop we er hier met zijn allen mee omgaan. Of we nog een pleegkindje gaan opvangen? Misschien wel, als de ruimte het toelaat. En als Malu ons blijft begeleiden. Want pleegzorg is verrijkend, geeft ons echt een extra dimensie aan ons bestaan. En een goede begeleider als Malu is daarin onmisbaar. De klik die wij met haar hebben is onvervangbaar. Malu, op naar nog heel veel mooie jaren in ons gezin!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Wilt u ook uw pleegzorgverhaal delen? Of wilt u een pluim geven aan een pleegzorgbegeleider? Mail dan de pleegouderraad via pleegouderraad@enver.nl.

Marian Rink
Voorzitter por