Contact / Pleegouderraad / Pluim / De Pluim – Lea Pinas

De Pluim – Lea Pinas

September 2019 – De Pluim voor een jubilaris.

Al een jaar of vijf is de por actief met het zoeken naar mooie pleegzorgervaringen. We doen dit aan de hand van het door ons zelf bedachte artikel: de pluim. Er zijn inmiddels heel wat pleegzorgbegeleiders de revue gepasseerd, maar deze kanjer heeft nog niet eerder in de nieuwsbrief gestaan. En dat is vreemd, want zij werkt al heel wat jaren in de jeugdhulpverlening bij (voorgangers van) Enver: al 25(!) jaar.

Deze nieuwsbrief geven pleeggrootouders Rien en Jose, beiden 66 jaar, de pluim aan hun voormalige pleegzorgbegeleider Lea Pinas. Rien en Jose zorgen alweer heel wat jaren voor hun kleinzoon. Zij onderschrijven de pluim voor Lea met de zin: “jaren na het afscheid, missen we haar nog steeds”. Jose vertelt: “Onze kleinzoon is bij zijn geboorte door zijn moeder achtergelaten in het ziekenhuis. Hij heeft een aantal maanden in de crisisopvang gezeten en is via allerlei procedures uiteindelijk toegewezen aan zijn vader. Helaas kan hij de zorg van zijn zoon niet combineren met het zorgen voor zichzelf en zijn levensonderhoud. Gelukkig mochten wij als opa en oma voor onze kleinzoon gaan zorgen. Op die manier zijn we in aanraking gekomen met de pleegzorg. Wij doen dat met liefde en zullen dit zolang als mogelijk blijven doen voor hem.

Onze eerste pleegzorgbegeleidster was Lea Pinas. De eerste ontmoeting zullen wij nooit vergeten. De telefoon ging: “Met Lea Pinas” hoorde ik. “Ik sta hier bij een busstation en de bus gaat niet verder.” Lea was terechtgekomen in een grote omlegging en open wegen tussen twee dorpen in.

Toen wij erachter waren waar Lea precies stond, hebben wij haar opgehaald. Zo stapte ze ons complexe gezin binnen. Later zou blijken dat deze eerste ontmoeting een goede band schiep tussen haar en ons gezin. Zij had het vermogen om het vertrouwen van ons pleegkind, een jongen met een rugzak, te krijgen door heel veel met hem te praten. We kregen Lea’s begeleiding en hadden diepgaande gesprekken met haar. Zo zijn we een aantal jaren met elkaar aan de ‘slag’ gegaan. Belangrijke jaren voor ons pleegkind, maar ook voor ons. Lea heeft mede door haar begeleiding een stevig fundament weten te leggen voor onze kleine, nu grote, man die het komende schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaat.

Lea is een kleurrijke, lieve, zorgzame, wijze en fantastische vrouw! Ze heeft veel betekend in het regelen van zaken na de vele onderzoeken die ons kleinkind heeft moeten ondergaan. Zij zat er bovenop en heeft zeer, zeer veel gedaan en geregeld. Niets was haar te veel. Zo heeft zij hem meerdere malen van school gehaald: de bus die Lea moest nemen, stopte tegenover de school van onze kleinzoon. Telkens weer wanneer hij uit school kwam, keek hij naar de bussen aan de overkant van school. Misschien zat mevrouw Lea er in. Dit heeft hij als zeer positief ervaren.

Regelmatig komt Lea ter sprake. Zij heeft in moeilijke tijden licht gebracht. Hiervoor zijn wij haar zeer dankbaar. CHAPEAU voor Lea Pinas!”

Wilt u ook een pluim geven aan een pleegzorgbegeleider? Mail uw belangstelling hiervoor dan naar pleegouderraad@enver.nl.