De Pluim – ‘Jet is onze verbindende factor’

April 2019 Margreet Kok woont samen met haar partner en heeft op dit moment vier eigen kinderen en drie pleegkinderen in huis. De familie geeft heel graag een pluim aan pleegzorgbegeleider Jet Baljet. ‘Aan haar hebben we veel steun, ook als er iets voorvalt met onze eigen kinderen.’

Margreet vertelt: ‘Onze eerste ervaring met pleegzorg is alweer acht jaar geleden. Onze eerste pleegdochter was vier dagen oud toen ze bij ons kwam. We vonden het als gezin best spannend. Maar, alle kinderen – toen nog negen kinderen thuiswonend – vonden het super gezellig en fijn. De pleegdochter blijft langdurig bij ons.

Er waren ook lastige tijden. Toen onze pleegdochter twee jaar was, kreeg ze gedragsmoeilijkheden door haar moeilijke start in het leven. Gelukkig kregen we veel steun van Jet. Zij heeft ons begeleid in de tijd van onderzoeken en begeleiding van Yulius. Dat was heel intensief, maar gelukkig ging Jet regelmatig met ons mee naar Yulius om duidelijk te vertellen wat de achtergrond is van onze pleegdochter.

Ondertussen kwam er een tweede crisisplaatsing, een meisje van acht maanden oud. Ook zij is langdurig bij ons. De combinatie van de twee meiden werkt zeer positief, ze vullen elkaar aan en zijn elkaar tot steun.

Na vier jaar wilden we graag een bijplaatsing, Jet hield ons scherp en zei dat we dit in goed overleg met alle nog thuiswonende kinderen moesten doen. Jet kwam een avond praten met onze kinderen en allemaal werden ze gevraagd wat ze van een bijplaatsing vonden. Alle kinderen waren erg positief.

We vingen verschillende crisisopvang baby’s op, en dat ging prima. Maar, een van onze kinderen begon dat toch te druk te vinden. Hij wilde meer rust en aandacht hebben in ons gezin en liever geen onverwachtse opvang meer. Jet nam onze zoon serieus en sprak een paar keer persoonlijk met hem. Ze gaf ons een goede tip: als ze bellen van pleegzorg voor tijdelijke opvang, vraag hem dan eerst toestemming en neem hierna pas zelf de beslissing. Dit werkte perfect, hij voelde zich serieus genomen en wij kregen een betere band met hem.

Op dit moment zijn we bezig met een terugplaatsing van een peuter van drie jaar, hij is ruim anderhalf jaar bij ons geweest. De hechting van deze peuter binnen ons gezin is heel goed, het terugplaatsen vergt emotioneel veel. Juist in deze tijd kon ik wel wat extra steun gebruiken. En wat gebeurt er? Jet stelde voor om in de Week van de Pleegzorg voor ons gezin te komen koken met een collega. Super! Ik kon op de bank een boek gaan lezen. Onze pleegkinderen hielpen mee met koken. Even positieve aandacht voor ons allemaal. Wat een fijne gezellige dag. Helemaal opgeladen konden we weer verder. Het kwam precies op het goede moment.

Ja, Jet, aan haar hebben we veel steun, ook als er iets voorvalt met onze eigen kinderen. Even een luisterend oor, een kort praatje met onze eigen kinderen. Jet geeft echt binding binnen ons gezin.

Ook als ik denk dat we elkaar niet hebben begrepen, we kunnen erop terugkomen bij Jet, uitpraten en weer opgewekt verder gaan. Zo heeft Jet en het opvangen van pleegkinderen, die zoveel moeten missen in het leven, ons bijzondere fijne momenten gegeven.’

Wilt u ook een pluim geven? Neem dan contact op met de pleegouderraad via por@enver.nl.