Contact / Pleegouderraad / Pluim / Een pluim voor pleegouders

Een pluim voor pleegouders

November 2017 – Met enige regelmaat vraagt de pleegouderraad aan de pleegouders een pluim in te sturen voor een medewerker van FlexusJeugdplein. Dat waarderen wij zeer. Iedereen vindt het leuk om deze spreekwoordelijke veer tussen de billen te krijgen, ook pleegzorgbegeleiders. Eens was ik zelf de gelukkige. Als je mij ‘googled’ zie je als eerste zoekresultaat die pluim waarin uitgebreid omschreven wordt hoe leuk ik ben. Gaaf toch?! In deze speciale nieuwsbrief draaien we de rollen een keer om; de pleegzorgbegeleiders geven de pleegouders een pluim!

Aanvankelijk was het idee om een leuke korte vlog te maken. Ook wij als pleegzorgbegeleiders moeten immers met de tijd mee. Daar dacht mijn team heel anders over. Waar we anders altijd een broodje met elkaar eten na een vergadering, was deze keer iedereen ineens spoorloos. Wat bleek, cameravrees. Erg jammer, maar mijn collega’s wilden wel heel graag vertellen hoe geweldig hun pleegouders zijn .

‘Erg leuk om dit gezin te begeleiden, het is elk bezoek weer een feest’
Zo laat de begeleider van familie Boender weten dat ze zo blij is met hen. Zij trokken de stoute schoenen aan en vroegen hun buren om te verhuizen. Dit omdat zij in hun hart nog wel plek hadden voor meer pleegkinderen maar hun huis niet. Inmiddels hebben zij van twee woningen één groot huis gemaakt en vangen zij met veel liefde zes pleegkinderen op. De pleegzorgbegeleider ervaart het als een waar feest om dit gezin te mogen begeleiden.

‘De kinderen krijgen hier de basis die ze echt nodig hebben’
Een andere collega neemt haar petje af voor pleegmoeder Jolanda Oosterwolde. Zij kreeg de zorg voor haar vier achternichtjes. Ieder met hun eigen problematiek, maar in alles is terug te zien dat deze meisjes bij haar de basis krijgen die ze zo nodig hebben. Met af en toe wat ondersteuning van Miep Oosterling-Stam als steun en toeverlaat. Miep is met haar respectabele leeftijd een voorbeeld voor velen vanwege haar actieve betrokkenheid binnen pleegzorg.

‘Ik heb respect voor mijn pleegouders, wat zij kunnen doe ik ze niet na’
Carolien heeft respect voor de twee mannen die zij ondersteunt bij het opvoeden van een 11-jarige tweeling. Carolien: ‘Met nog maar weinig opvoedervaring zijn zij samen dit pleegzorg avontuur aangegaan en doen ze het echt fantastisch. Zelfs het organiseren van een top kinderfeestje, terwijl de kinderen nog maar net bij hen woonden. Ik doe het ze niet na’.

‘Na hun pensionering nog zorgen voor drie kleintjes, erg mooi om te zien’
Mijn collega Karen vertelt me: ‘Ik ben enorm trots op een opa en oma die na hun pensionering hele andere plannen hadden dan luiers verschonen. Toch gaan zij vol voor die drie kleintjes die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Mooi toch?’

‘Heel inspirerend om te zien hoe zij met frisse energie en moed pleegkinderen opvangen’
Eline werkt nog maar net bij pleegzorg en heeft bewondering voor al haar pleegouders. Eén gezin steekt er voor haar boven uit. Een crisispleeggezin dat zich na iedere plaatsing weer met frisse energie en moed opnieuw beschikbaar stelt, ondanks dat er nog weleens iets misloopt. Eline: ‘De kinderen komen bij hen echt tot bloei en dat is heerlijk om te zien’.

 ‘Ze is een mens met een mooi groot hart’
Mathilde wordt blij van de pleegouder die na haar pensionering als gezinshuisouder, de motivatie en gedrevenheid om te zorgen voor kinderen maar niet naast zich neer kan leggen. Nog elke dag staat zij op in de rol van pleegmoeder, moeder, oma, professional en vriendin, maar bovenal als mens met een groot hart.

‘Een klein gebaar maar van grote waarde’
Ook Chloë wil wat aan me kwijt over een fijn gezin uit Berkel en Rodenrijs. Een pleegmoeder aldaar leende op een zeer zonnige dag haar badpak uit aan de moeder van haar pleegzoon. Hierdoor konden moeder en kind lekker met elkaar in haar achtertuin het zwembadje in. Een klein gebaar van onschatbare grote waarde.

Jammer genoeg kunnen we hier niet iedereen vermelden. Weet wel dat wij u allen waarderen. Iedere pleegouder is voor ons, op wat voor manier dan ook, goud waard!

Een pleegzorgbegeleider