Contact / Pleegouderraad / Porlid Wim

Even voorstellen: POR-lid Wim de Jonge

December 2014 – Wim is 64 jaar en getrouwd met Anke. Samen hebben zij één dochter van 37 jaar. Anke en Wim zorgen sinds begin 2009 voor hun kleinzoon die inmiddels 6,5 jaar is. Wim maakt sinds medio 2011 deel uit van de Pleegouderraad (POR) van FlexusJeugdplein, en is sinds 1 januari 2013 secretaris en vormt, samen met voorzitter Marian Rink, het dagelijks bestuur van de POR. De POR stelt hem graag aan u voor. 

Na zijn boekhoudkundige opleiding is Wim al jong gaan werken. Via de financiële administraties van de Holland Amerika Lijn, Shell Nederland Verkoop Mij en het Sophia Kinderziekenhuis (allen te Rotterdam) in 1980 kwam hij terecht bij het Demografisch Instituut NIDI (Den Haag) waar hij kwam te werken als Hoofd Financiën, Personeel en Facilitair. Als generalist voelde hij zich in de wereld van gedreven academici als een vis in het water. Het bood hem de mogelijkheid om zich op alle terreinen verder te ontwikkelen. Na een dienstverband van bijna 35 jaar bij het NIDI, waar hij nog altijd dagelijks en met veel plezier aan het werk is, is Wim inmiddels aan het afbouwen vanwege zijn naderende pensionering (voorjaar 2015). Alhoewel Wim niet echt enthousiast praat over zijn pensionering is wel zeker dat hij zich niet gaat vervelen. Hij is een enthousiast hardloper en heeft al 14 marathons op zijn naam staan; natuurlijk diverse malen in Rotterdam, maar ook in andere steden zoals Eindhoven, Berlijn en Istanbul. De marathon van Istanbul in 2006 was een heel bijzondere ervaring. Je loopt dan over de hoge brug over de Bosporus van het hoge Aziatische deel van de stad naar het laaggelegen Europese deel. Er waren slechts 800 deelnemers, waarvan sommigen op gewone schoenen de lange afstand aflegden. Dat was wel apart! Andere hobby’s zijn fotografie (mensen, steden), reizen, theaterbezoek en voetballen met zijn kleinzoon.

Hoe kom je bij FlexusJeugdplein Pleegzorg?
Wim: ‘Na een probleemloze jeugd ging het bij onze dochter mis op de overgang van puberteit naar volwassenheid. Er kwamen zoveel dingen op haar af en het lukte haar niet de juiste keuzes te maken. Haar gezondheid ging achteruit, maar ondanks dat beviel zij van een zoon. Zij kon de zorg voor haar kind echter niet aan en na een traject van uithuisplaatsing besloten wij als grootouders voor onze kleinzoon te gaan zorgen. Wij konden niet verder leven met het idee dat onze kleinzoon bij ‘vreemden’ was ondergebracht. Hierdoor kwam wel abrupt een eind aan het onbezorgde leventje dat wij op dat moment hadden met veel stedenreisjes, uitgebreid sporten en lange vakanties in de mooiste maanden van het jaar. Er volgde een formeel traject met een netwerkonderzoek, verklaring van goed gedrag, etc. en we kregen te maken met Bureau Jeugdzorg (voogdij) en FlexusJeugdplein (pleegzorgbegeleiding).

Wat beweegt je om POR-lid te zijn?
Wim: ‘De start als (netwerk)pleegouder was voor ons bijzonder heftig en kwam totaal onverwachts. Wij waren flink in paniek door alles wat als gevolg van de OTS (ondertoezichtstelling) met zittingen bij de rechtbank e.d. op ons afkwam en wij zochten hulp. Het kostte ons destijds moeite om in contact te komen met de POR, maar uiteindelijk is dat wel gelukt. Verder werden wij lid van de NVP (Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen), de SBPN (Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland), kochten diverse pleegzorgboeken en namen een abonnement op MOBIEL (Tijdschrift voor pleegzorg). Door alle “knowhow” die wij inmiddels hadden opgebouwd, groeide bij mij – als geboren organisator – de belangstelling voor de wereld van de jeugd- en pleegzorg. Ik heb ongelooflijk veel respect voor pleegouders die bewust kiezen voor het opvangen van andermans kinderen. Voor deze bevlogen pleegouders en hun pleegkinderen zet ik mij in en wil ik proberen hun leven wat overzichtelijker te maken.

Als POR proberen wij in contact te komen met zoveel mogelijk pleegouders. Dat is een hele toer want de POR heeft geen inzage in hun adresgegevens. Pleegouders moeten zichzelf aanmelden bij de POR. Inmiddels is er frequent mailcontact met ruim 150 pleegouders en laat de POR veelvuldig van zich horen via de digitale Nieuwsbrief voor pleegouders, de themabijeenkomsten, etc. Wij voelen ons gehoord en gewaardeerd door pleegouders, Raad van Bestuur en Raad van Toezicht van FlexusJeugdplein. Dat geeft voldoening en kracht om door te gaan.’

Wat zou je pleegouders willen meegeven?
Wim: ‘Pleegouders, maak je alsjeblieft bekend bij de POR. Wij willen graag contact met zoveel mogelijk pleegouders. De POR wil de spreekbuis van alle pleegouders zijn. Laat ons weten wat wij voor je zouden kunnen doen om het leven gemakkelijker te maken. Meldt de obstakels die je op je pad als pleegouder tegenkomt, zodat wij in goed overleg met FlexusJeugdplein kunnen zoeken naar oplossingen.’

Hebt u vragen of suggesties voor de POR? Wilt u lid worden van de POR, of uw menig laten weten via de schaduw-POR? Laat het ons weten. U kunt ons een bericht sturen via:pleegouderraad@flexusjeugdplein.nl.

Marian Rink, voorzitter Pleegouderraad FlexusJeugdplein

 

Naar overzichtspagina POR