het Bloemetje voor pleegoudersToon en Hetty

Toon en Hetty zijn al vanaf 1982 pleegouder. Zij beginnen aan dit avontuur zonder te weten wat ze precies te wachten staat maar sowieso met een flinke dosis liefde en enthousiasme. Ze bieden de kinderen die hun pad kruisen de stabiliteit en rust die ze vaak gemist hebben. Dat is destijds voor hen ook de reden om aan pleegzorg te beginnen. Toon en Hetty hebben zelf twee inmiddels volwassen zoons maar wanneer ze aan het pleegouderschap beginnen wonen zij nog thuis. Maar zo redeneren Toon en Hetty; waar er vier mensen om een tafel passen, passen er ook vijf, of zes of nog meer als dat nodig is. 

Op dit moment hebben Toon en Hetty de dagelijkse zorg voor hun pleegkinderen van 12 en 7 jaar en komt er een jongetje van 7 dat nog bij zijn moeder woont en deeltijds bij hen. Tegelijkertijd zijn ze ook al opa en oma voor de kinderen van hun zoon en volwassen pleegdochter. Niets is hen te veel en ze genieten met volle teugen van alle kinderen. Is het dan alleen maar lol en vrolijkheid? Natuurlijk niet. Ook het pleegouderschap van Toon en Hetty kent dieptepunten. 

Eén daarvan is de aangifte van de biologische moeder van één van hun pleegkinderen. Toon en Hetty zouden niet goed voor haar kind zorgen. En hoewel ze heus weten dat deze moeder dit roept vanuit zowel haar beperking als haar onmacht omdat ze niet zelf voor haar kind mag zorgen, raakt pleegouders dit diep. Toch laten zij zich niet uit het veld slaan hierdoor. Ze zetten zich blijvend in voor contact tussen moeder en kind maar ook doen zij er alles aan om de relatie tussen hen zelf en de moeder zo goed als mogelijk te houden. 

Wanneer de partner van de moeder van het deeltijd pleegkindje Hetty opbelt om te zeggen dat hij zich zorgen maakt om haar, aarzelt Hetty geen moment. Ze stapt in de auto en rijdt naar de moeder toe. Een levensreddende keuze want terplekke treft Hetty haar buiten bewustzijn aan. Ze aarzelt geen moment en belt de hulpdiensten. Het jongetje nemen Toon en Hetty de maanden daarna voltijd in huis zodat moeder de tijd heeft om het allemaal rustig aan weer op te gaan pakken.

Buiten de uitdagingen van het pleegouderschap om krijgen Toon en Hetty ook aardig wat voor hun kiezen de laatste jaren. Zo verliezen ze beiden een ouder en is Toon een tijdje thuis van zijn werk. En telkens als het weer een beetje beter lijkt te gaan, gebeurt er weer iets nieuws wat roet in het eten gooit. Met als klap op de vuurpijl de ongelukkige valpartij van Hetty vorige week. Een voorbij vliegend skateboard bezorgt haar een gescheurde hamstring. Hetty is minimaal zes weken uit de running, echt een straf voor een actief iemand als zij. Maar ook nu blijft ze vrolijk en optimistisch. Zij vinden dat normaal. Nele niet. Nele vindt het heel bijzonder dat Toon en Hetty zo in het leven staan en daarom bezorgt zij hen met veel plezier dit bloemetje. 

Toon en Hetty vinden dit uiteraard helemaal niet nodig maar zijn desondanks blij verrast met haar komst. En de volgende keer? Wellicht staat dan uw pleegzorgbegeleider wel op de stoep met Het Bloemetje.