Kenniscentrum / Onze werkwijze / Even voorstellen – Gebiedsteam CKL-BAR

Even voorstellen – Gebiedsteam CKL-BAR

Maart 2017 – Het aantal pleegzorgplaatsingen is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld; de afdeling pleegzorg groeide mee. Waren er in 2009 nog twee teams van elk ongeveer 25 mensen, nu zijn we met meer dan 80 pleegzorgbegeleiders. Ook de visie en werkwijze van pleegzorg zijn in de loop der tijd veranderd. Tijd dus voor een andere benadering.

Inmiddels hebben we vijf grotendeels zelfsturende teams, elk met een eigen gebied. In de komende nieuwsbrieven stelt steeds één team zich aan u voor. Wat maakt hun gebied bijzonder en waar zijn zij trots op? Team CKL-BAR bijt het spits af.

Team CKL-BAR
Wij, de achttien leden van team CKL-BAR begeleiden in ons gebied ongeveer 360 pleegkinderen. De naam van ons team vraagt om verduidelijking: het is een verzamelnaam voor de plaatsen Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Ogenschijnlijk plaatsen met pleegouders van allerlei pluimage. Toch hebben ze iets met elkaar gemeen: de onderlinge verbondenheid die er heerst. Pleegouders die contact zoeken met andere pleegouders om van elkaar te leren.

Pleegouderbijeenkomsten
In Krimpen aan den IJssel is er een groep pleegouders zeer actief in de “koffiegroep”. Ze hebben een besloten Facebookpagina en komen maandelijks bij elkaar in het Gezondheidscentrum om ervaringen te delen. Of, zoals pleegmoeder Marty het verwoordt: “We delen de liefde voor de kinderen. De bijeenkomsten zijn vaak een feest van herkenning. Voor mij is het een meerwaarde om te zien en horen dat ieder pleeggezin de zorg voor de pleegkinderen op hun eigen manier invult en dat dit allemaal goed is. De verschillende onderwerpen die behandeld worden, sluiten aan op de thuissituatie. Kortom, een warm bad en waardering voor wat we doen.”

Ervaringen delen
Tijdens de bijeenkomsten worden diverse thema’s besproken en worden er ook regelmatig gastsprekers uitgenodigd rondom een onderwerp, zoals zindelijkheidsproblemen. Pleegmoeder Ingrid: “Vooral wanneer er een concreet thema behandeld wordt, haal ik er iets uit. Het is fijn om dingen met elkaar te delen, zeker als je net pleegouder bent. Ik merk zelf dat ik meer informatiegever ben geworden, maar dat is prima.” Pleegmoeder Anita, zo’n beginnende pleegouder, vertelt: “Ik vind de ochtend erg fijn. Ik kan er mijn verhaal kwijt en wij pleegouders begrijpen elkaar. Op de Facebookpagina worden data en artikelen gedeeld en staan vaak leuke weetjes. Ik lees alles!” Ook pleegmoeders Vivian en Gerrie zijn trouwe aanwezigen op de bijeenkomsten. Vivian: “De omstandigheden in een pleeggezin zijn vaak anders dan in een standaard gezin. Dat brengt soms best gedoe met zich mee en vergt veel van pleegzorgbegeleiders, jeugdbeschermers, ouders en pleegouders. Dan is het fijn om je hart te luchten of eens flink te lachen met elkaar.”

Samen sterker 
Pleegzorgbegeleider team CKL-BAR Tamara: “Ook wij zijn blij met deze ontmoetingen tussen pleegouders. Mede daardoor hebben we tijdens de individuele huisbezoeken meer tijd om het over andere dingen te hebben. Dat is fijn. Daarbij, juist door gezamenlijk naar een bepaald onderwerp te kijken, kom je toch vaak tot betere inzichten. Dat zorgt voor krachtige pleegouders die met elkaar bergen kunnen verzetten en daarvan kunnen we er niet genoeg hebben!.”

Heeft u ook interesse om in contact te komen met pleegouders bij u in de buurt? Leg dit dan voor aan uw pleegzorgbegeleider. Hij of zij gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden in uw gemeente/gebied.

 

Even voorstellen: