Lang leve social media!

December 2017 – Hoe ga je om met de privacy van (pleeg)kinderen op social media? Een foto van uw kind op Facebook, Instagram of andere social media plaatsen. Bijna elke opvoeder doet het weleens. We zijn tenslotte trots en delen graag de mooie momenten. Toch is het verstandig om uzelf het één en ander af te vragen voordat u elke foto online zet. Een pleegkind vraagt om extra alertheid. Want ook al woont hij of zij wellicht al zijn hele leven in uw gezin, heeft u mogelijk zelfs pleegoudervoogdij of is er helemaal geen contact met de biologische familie, het blijft te allen tijde het kind van een ander.

FlexusJeugdplein kan niet voor pleegouders bepalen wat zij wel of niet online zetten. Dat willen we ook niet. Wel hebben we bij aanvang van uw pleegouderschap met elkaar een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze biedt richtlijnen aangaande uw rechten en plichten ten aanzien van het pleegkind. Het vertrekpunt is dat we met elkaar samenwerken vanuit het belang van het kind. De visie is gebaseerd op de universele verklaring van de rechten van het kind. Pleegouders verplichten zich het aan hen toevertrouwde pleegkind zo goed mogelijk te beschermen, te verzorgen en op te voeden. Bewust omgaan met social media hoort daar ook bij. Graag leggen wij u de tien onderstaande vragen voor ter overdenking. Daarna is het aan u als pleegouder om een weloverwogen keuze te maken om de gewenste foto wel of niet te plaatsten.

 

1 Wie kan deze foto zien?
Om er zeker van te zijn dat alleen de mensen waarvan u dat wilt uw foto’s kunnen zien, is het verstandig om uw privacy-instellingen te controleren. Ook het regelmatig opschonen van uw vriendenlijst kan geen kwaad. Verder is het goed om te controleren met welke instelling u een bericht plaatst; deelt u uw berichten alleen met vrienden of staan uw berichten op openbaar? Weet u niet hoe dit allemaal werkt, vraag uw pleegzorgbegeleider dan eens om met u mee te kijken. Bedenk wel: hoe goed u uw account ook afschermt, uiteindelijk is alles wat online staat met een beetje moeite voor iedereen zichtbaar

 

2 Wie kan er over mijn foto beschikken?
Wanneer u een foto op social media plaatst, blijft het auteursrecht in principe in stand. Let op: in veel gevallen geeft u het platform waarop u de foto plaatst wel een licentie op het gebruik hiervan, bijvoorbeeld in advertenties. Vaak staat dit in de algemene voorwaarden. Hebt u die gelezen?

 

3 Is het verstandig om mensen te taggen?
Het taggen van mensen op een foto kan leuk zijn. Het zorgt er echter wel voor dat veel meer mensen de foto te zien krijgen. De gehele vriendenkring van degene die u tagt heeft nu toegang tot de betreffende foto.

 

4 Welke informatie deel ik met deze post?
Soms deelt u door het plaatsen van een foto heel wat meer informatie dan dat u van plan was. Sta hier bij stil voordat u die leuke foto plaatst van uw pleegkind op het klimrek voor het logo van de school. Zeker in het geval van een plaatsing waarbij het nadrukkelijk niet de bedoeling is dat de verblijfplaats van het kind bekend is. Naast dat de foto zelf duidelijk kan maken waar een foto genomen is, is dit soms ook zichtbaar als u op uw medium uw locatie aan heeft staan. Via GPS toont Facebook bijvoorbeeld aan waar u bent en wanneer u de foto plaatst. Tot slot is het goed de bestandsnaam van de foto te controleren. Geef deze niet de naam van uw pleegkind. Want, wanneer deze naam op Google wordt ingetoetst, vinden mensen automatisch deze foto, ook wanneer dat niet de bedoeling is.

 

5 Is dit het voorbeeld dat ik mijn (pleeg)kinderen wil geven?
Kinderen doen ons in alles na. Ook als het gaat om het gebruik van internet en social media. Wilt u niet dat uw kind ieder wissewasje op Facebook zet, doe dit dan zelf ook niet. Dan maakt het immers heel wat minder indruk.

 

6 Hoe zit het met de biologische familie?
Hartstikke leuk als u tijdens een begeleid bezoek een mooie foto hebt gemaakt van uw pleegzoon samen met zijn zusje bij hun moeder op schoot. Of u deze intieme foto moet delen op Instagram is de vraag. Niet iedereen wil dat er foto’s van zijn of haar kind(eren) of van zichzelf online staan. Ook kan de interpretatie van biologische ouders ten opzichte van een foto heel anders zijn dan de uwe. Een uitstapje met het gezin kan voor u een prachtig moment zijn terwijl het voor biologische ouders misschien een pijnlijke confrontatie is met het feit dat hun kind in een pleeggezin woont. Mocht u de foto toch online willen delen, vraag dan eerst om toestemming van de betrokkenen.

 

7 Vindt het kind dit zelf ook leuk om te zien?
Die ene grappige foto van uw neus peuterende pleegzoon vindt u misschien reuze grappig, maar vindt hij dat zelf ook als hij die foto tegenkomt, nu of over een paar jaar?

 

8 Is het voor het doel van de foto per se nodig dat uw pleegkind er herkenbaar op staat?
Heeft u met het gezin een leuke dag gehad in een pretpark en wilt u dat online delen? Wellicht kan dat ook met een foto van de attractie? Of maak eens een leuke foto van het hele gezin van de achterkant. Om te laten weten hoe leuk het was hoeft een kind tenslotte niet herkenbaar in beeld.

 

9 Kan ik de foto ook op een andere manier delen?
Natuurlijk is het verleidelijk om alle grappige, stoere en bijzondere dingen die uw pleegkind doet met anderen te delen, maar moet dit echt online? Misschien kunt u de foto ook gewoon delen met mensen die de foto waarderen, bijvoorbeeld via Whatsapp of e-mail.

 

10 Wat doet u zeker weten niet?
Het lijkt een inkopper maar (bijna) blote kinderen horen niet op social media. Hoe schattig die foto van de kleine voor het eerst in bad ook is, niet doen. U heeft immers geen invloed op wat er mee gebeurt. Hoe verdrietig ook, er zijn nu eenmaal mensen met verkeerde bedoelingen. Waar u waarschijnlijk gewoon een leuk meisje van 12 jaar in haar bikini ziet, kijkt een ander misschien met een heel andere blik naar dezelfde foto. Wist u dat 50% van alle kinderporno die de politie in handen krijgt, bestaat uit in eerste instantie onschuldige maar inmiddels bewerkte foto’s van particulieren?

 

Wanneer u met een kritische blik bovenstaande vragen hebt doorlopen, maak dan met een gerust hart gebruik van social media, want naast alle risico’s is het ook een heel mooi medium, als u er maar bewust mee omgaat.