Kenniscentrum / Opvoeding en ontwikkeling / Boek ‘een (h)echte uitdaging’ geschreven door Inge Vandeweege

Boek ‘een (h)echte uitdaging’ geschreven door Inge Vandeweege    

Tijdens onze lezing in juni stond het thema ‘een (h)echte uitdaging’ centraal. Deze naam verwijst naar het gelijknamige boek dat pleegmoeder Inge Vandeweege heeft geschreven. Volgens lezers een must read voor pleegouders én pleegzorgbegeleiders…

Inge Vandeweege werd in 2010 onverwachts pleegouder. Samen met haar man Mark stortte ze zich in dit avontuur. Al snel werd hen duidelijk dat een pleegkind opvoeden lang niet zo vanzelfsprekend was als dat ze hadden aangenomen. De opvoedtactieken die ze op hun eigen dochter toepasten, zorgden bij hun pleegkinderen vaak voor een tegenovergesteld effect. Toen Inge de wanhoop en de uitputting nabij was, besloot ze het roer drastisch om te gooien en op zoek te gaan naar wat wél werkte bij deze kinderen. Op haar website schrijft Inge dat ze graag jaren eerder had willen weten wat ze nu weet. Daarom deelt ze haar ervaringen in blogs op haar website. Dit heeft ze samen met tips gebundeld in een boek. Inge schrijft:

“Dit is geen opvoedingsboek en geen wetenschappelijk essay. In het boek heb ik mijn ervaring en mijn inzichten opgeschreven. Daarnaast staan er veel praktische voorbeelden in van een aanpak die wel werkt. Dit boek is bedoeld als bron van inspiratie voor (pleeg)ouders en andere opvoeders. Ik hoop dat jullie er nieuwe paden in vinden wanneer je vastloopt met een kind.”

Het boek leest makkelijk weg en staat vol met tips en praktijkvoorbeelden voor wie meer wil weten over het opvoeden van pleegkinderen. Het boek lezen is even een (tijds)investering, maar dat is het zeker waard.