Kenniscentrum / Opvoeding en ontwikkeling / Onze trainingen: voor beginnende én ervaren pleegouders

December 2019 – Na het voorbereidingsprogramma voor nieuwe pleegouders bieden we drie verplichte vervolgtrainingen aan. Deze zijn bedoeld voor pleegouders die al een plaatsing hebben. Op dit moment bieden we een training aan over hechting, samenwerken met ouders, seksuele ontwikkeling van 0-12 en van 12-18 jaar. In de praktijk blijkt dat pleegouders de training hechting goed bezoeken. Bij de training samenwerken met ouders en de training seksuele opvoeding zijn altijd plaatsen vrij. Over het algemeen zijn pleegouders erg tevreden over de trainingen. Dit komt naar voren uit de feedbackformulieren.

Hoogste tijd om de trainingen weer een keer onder uw aandacht te brengen. De trainingen zijn overigens niet alleen voor pleegouders die net zijn gestart, maar ook voor pleegouders die al langer meelopen. Wees welkom bij onze trainingen, opgeven kan via de pleegzorgbegeleider. De agenda van de aankomende trainingen vindt u hier. Het eerste kwartaal van 2020 staan er trainingen met betrekking tot hechting, seksuele opvoeding, zorgen voor getraumatiseerde kinderen en samenwerken met ouders op de planning.

Voor 2020 is ons streven om een aantal nieuwe trainingen op te nemen in ons aanbod. We zijn onder andere bezig met het ontwikkelen van een pubertraining en een training voor netwerkpleegouders. Ook zal in februari 2020 de training zorgen voor getraumatiseerde kinderen starten. We houden u op de hoogte! En, ter inspiratie, een ervaring van een pleegouder over de training seksuele opvoeding:

“Ik kwam naar de training met best een beetje een spannend en zenuwachtig gevoel. Praten over seksuele opvoeding met vreemde mensen is toch een beetje raar, dacht ik. Ook had ik zelf best een voor mij belangrijke vraag: hoe moest ik omgaan met het wassen van het geslachtsdeel van mijn pleegkind? Gelukkig gaven de aanwezige mensen mij een vertrouwd en veilig gevoel, waardoor ik mijn vraag durfde te stellen en ook makkelijk over het onderwerp durfde te praten. Het is dus helemaal niet raar om erover te praten en hierover vragen te stellen. Wat voor sommige mensen heel gewoon is om over te praten, kan voor anderen best een dingetje zijn. Misschien omdat je het van huis uit ook niet heb meegekregen om hierover te praten. Ik ben blij dat ik de training gevolgd heb en nu ook weet hoe je de vragen hierover van je pleegkind en eigen kind kunt beantwoorden. Mijn spannende, zenuwachtige gevoel was aan het einde van de training compleet verdwenen. Bedankt voor jullie training en advies”.