Nieuws vanuit de pleegouderraad

April 2020 – In deze bijzondere tijd, gekenmerkt door zorgen, angst, soms wanhoop en verdriet, merkt de pleegouderraad (por) dat pleegouders, biologische ouders, medewerkers van Enver en de (pleeg)kinderen proberen er toch iets moois van te maken. Er ontstaan nieuwe, soms heel creatieve manieren van verbinden met elkaar. En wat fijn om te ervaren dat we er juist nu met elkaar, samen, voor staan en gaan!

Natuurlijk realiseren we ons ook dat er situaties en momenten zijn waarin dit minder eenvoudig is. Dat contacten ingewikkelder zijn en meer creativiteit vragen. Dat één van de kinderen de structuur van school en het samenzijn met vriendjes zo mist. Of dat uw werk gewoon doorgaat, waardoor de hele situatie van u juist extra inspanning vraagt. Of misschien is er sprake van ziekte in uw gezin of nabije omgeving. Of krijgt u juist nu een ingewikkelde crisisplaatsing.

Ook binnen de por merken we dat het even schakelen is. We zoeken met elkaar naar een andere manier van verbinden met het programmateam van Enver en de bewegingen binnen pleegzorgland. Momenteel zijn dat vooral zaken die betrekking hebben op de maatregelen en aanpassingen door het coronavirus. Via app, mail en telefonisch contact, worden we op de hoogte gehouden en via dezelfde wegen delen we ook weer onze vragen, ideeën en betrokkenheid. Juist in deze periode waarin veel onzeker is. Tot wanneer duren de maatregelen en hoe gaan we hiermee om? Hoe kunnen we tegemoet komen aan een stukje contact met het netwerk, en daarbij toch de voorschriften zoals onlangs opgesteld door het NJi, hanteren?

Hoe maken we dit zichtbaar en haalbaar naar onze pleegkinderen en, niet minder, naar hun ouders en andere betrokkenen? Zeker nu dagen als verjaardagen en Pasen op een andere wijze vorm moeten krijgen. En gelden de maatregelen ook nog rond Moederdag?

U hoort het: veel vragen. Allemaal vragen waarvoor ook niet zomaar pasklare, eenduidige antwoorden voorhanden zijn. Waar we u in ieder geval duidelijkheid over kunnen geven, is dat we in goed overleg met de festivalcommissie besloten hebben om de pleegzorgdag, die gepland stond op 6 juni, door te schuiven naar een later moment.  U als pleegouder en uw (pleeg)kinderen verdienen namelijk een zo veel mogelijk zorgeloze, ontspannen dag. Zonder rekening te hoeven houden met bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden en zonder angst voor eventuele besmetting. Ook al zijn de door het kabinet ingestelde maatregelen tegen juni misschien niet meer van kracht, het wordt niet ineens weer ‘normaal’. En we willen u vanzelfsprekend zoveel mogelijk allemaal ontvangen, zonder dat mensen thuis hoeven te blijven in verband met bijvoorbeeld een kwetsbare gezondheid.

Een vaak gehoord gezegde luidt: “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”. Daarom. We bekijken de dingen op het moment, naar hoe ze passen binnen die situatie. Oók de dingen waarover u even zou willen sparren met een mede-pleegouder. Al vaak genoemd, maar we herhalen het met liefde nogmaals; mail ons!  Misschien lucht het u even op, of geeft het gevoel van delen u net dat beetje energie om weer door te kunnen. Zowel de medewerkers van Enver als van de por: we zijn er! Voor u! Bel of mail gerust dus.

Of deze weken van strikte maatregelen voldoende zullen zijn om weer terug te keren naar ons dagelijkse leven zoals we dat van daarvoor kenden, of dat we naar een ander ‘normaal’ gaan overschakelen, de tijd zal het leren. Wel weten we dat ook wij als por trots zijn. Trots op u, de (pleeg)kinderen en iedereen die betrokken is. Met elkaar zijn en voelen we ons verantwoordelijk en zoeken we naar mogelijkheden en verbinding. Dat wensen wij u toe, tezamen met gezondheid en zo af en toe (of liefst natuurlijk veel meer) genietmomentjes. Het vraagt veel, maar brengt ons in kleine dingen ook veel. Mooi om de kinderen als individu of u als gezin zo te zien groeien met elkaar. Hou vol!

Margreet Jansen en Angelique Teeuw, pleegouderraad
Mocht u naar aanleiding van dit artikel tips, vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan vooral contact op met de por via emailadres: pleegouderraad@enver.nl.