Ervaringen van pleegouder Angelique – blog 6

Ervaringen van pleegouder Angelique – blog 6 image

Wendagen met onze pleegdochter

Angelique woont samen met haar man en drie kinderen en is werkzaam als directeur. Ze is deeltijdpleegouder bij Enver: één keer in de twee weken zorgen Angelique en haar man in het weekend voor een pleegkind. In een reeks blogs schrijft Angelique wekelijks over haar ervaringen met pleegzorg.

Na kennismaking met moeder en vader, waarbij er een goed gevoel is aan weerszijde, vindt een vervolg plaats. Over enkele weken ontmoeten wij onze pleegdochter in spé. 

Het lijkt me een spannende dag voor haar. Wildvreemde mensen leren kennen. Eerst is het even aftasten, maar al snel laat ze haar hamster en kamertje zien. Voor ons gevoel is er een klik. Moeder spreekt uit dat ze blij is met ons als pleegouders. We maken een mooie foto met z’n allen. We voelen ons bevoorrecht dat moeder ons goed genoeg vindt om te zorgen voor haar kind tijdens de weekenden. Het was een bijzondere ochtend.

Het komt relatief veel voor dat pleegkinderen hechtingsproblematiek hebben. Ik had erover gelezen. Pleegkinderen hebben soms een verleden achter de rug, waarin opvoeders er weinig of wisselend voor hen zijn geweest of ze hebben ronduit beangstigende dingen meegemaakt in relatie met volwassenen. Hierdoor kunnen pleegkinderen weinig basisvertrouwen hebben richting volwassenen. Iets waar wij ons bewust van moeten zijn.

Na deze kennismaking, rijd ik direct richting kantoor. Onderweg bellen mijn man en ik elkaar om ervaringen uit te wisselen. Het gevoel is bij ons beiden nog steeds hetzelfde en wordt eigenlijk versterkt door de kennismaking met onze pleegdochter. De lat voor onszelf ligt hoog, om deze verantwoordelijkheid aan te gaan. We willen hier zeker niet te lichtzinnig over doen. Maar we zijn ervan overtuigd dat we dit gezin kunnen helpen. Nog meer dan we tijdens de pleegzorgtrainingen hebben geleerd, ervaren we nu ook echt dat je het hele gezin helpt.

Na een aantal weken vindt een vervolg plaats van de kennismakingsreeks. Ditmaal bij ons thuis. Onze pleegdochter komt samen met haar moeder, en maken kennis met onze 3 kinderen. Binnen een mum van tijd spelen de kinderen met elkaar. Alles wordt uit kasten getrokken om haar –in kindertaal- een fijn welkom te heten. Onze pleegdochter spettert met haar verf aan de keukentafel.

De komende tijd zal ik uitgedaagd worden. Ik houd van een ‘laissez faire’-stijl, mits er geen spetters tegen mijn witte muren komen. Ik voel al direct waar mijn persoonlijke ontwikkeling zit 😉.

Ik schrijf de komende tijd een reeks blogs. Leuk als je me volgt. 
Warme groet!
Angelique de Vogel

Gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2021
> Meer nieuws