Ervaringen van pleegouder Angelique – blog 8

Ervaringen van pleegouder Angelique – blog 8 image

Angelique woont samen met haar man en drie kinderen en is werkzaam als directeur. Ze is deeltijdpleegouder bij Enver: één keer in de twee weken zorgen Angelique en haar man in het weekend voor een pleegkind. In een reeks blogs schrijft Angelique wekelijks over haar ervaringen met pleegzorg.

De eerste overnachting

We hebben er allemaal naartoe geleefd. We zijn ervoor getraind. Er is uitgebreid over gesproken met de kinderen. En dan is het tijd voor de eerste overnachting. 

Vrijdagavond halen we haar op. Weekendtas mee. Alles heel opgewekt, en we hebben er zin in. 

Zal ze haar nieuwe kamer fijn vinden? We hebben gekozen voor rustige en zachte kleuren. Een regenboog kussentje op bed, met een symbolische betekenis: je kunt hier iedere kleur zijn die je maar wilt. Onze dochter is jaloers op het kussentje. Zij had dit ook in haar kamer gewild. Tja, kinderen: wat de een heeft, wil de ander ook. 

Een fantastische nacht volgt. Heerlijk geslapen. 

De volgende dag lopen al onze kinderen in hun badjas in huis rond. Lekker relaxed, heerlijk. Uitgebreid op zaterdagochtend (op)tutten. 

Pleegkinderen hebben baat bij structuur en voorspelbaarheid. Alle kinderen eigenlijk wel. We doen zeker ons best, maar eerlijkheidshalve schiet het er ook weleens bij in. Dus het vergt ook aan onze kant een uitdaging. Ook op het gebied van begrenzen, want ogen zijn groter dan de maag. Ik sta ook wel eens te fantaseren als ik bij de bakker sta. Als ik nou eens van ieder gebakje een hapje zou mogen nemen om even te proeven. Of ben ik de enige die dit gevoel kent? 😉 Hoe vaak heb je van je ouders gehoord, eerst opeten voordat je aan het volgende begint? Misschien lang geleden, en alweer vergeten, maar ik vermoed dat bijna alle ouders dit weleens hebben gezegd tegen hun kind. 

Zodra er ‘rust’ ontstaat, ontstaat bij onze pleegdochter onrust. Gelukkig brengen de andere drie kinderen overdag afleiding. Ik zie hoe het voor haar is om in een gezin te functioneren. Het is maar een begin, maar al zo’n goed begin. Ik merk bij onszelf gretigheid. En tegelijkertijd werkt gretigheid als een foeilelijk instrument. Tegen welke lat houd ik het aan?! Gretigheid kan averechts werken. Go with the flow.  

Het is soms lastig voor ouders om kinderen op tijd in bed te leggen. Zeker als er al langere tijd disbalans en onregelmatigheid is. Slapen, eten en naar het toilet gaan, zijn elementen die je niet kunt ‘dwingen’. Hoe ga je als pleeggezin om met een situatie waarin je eigen kinderen op vaste tijden naar bed gaan, en je pleegkind een ander ritme heeft? Bedritueeltjes helpen: pyjama aan, tandenpoetsen, naar het toilet gaan, boek lezen, samen een liedje zingen en zo nog een paar ritueeltjes. 

We hebben na het eerste slaapweekend een badjas met hetzelfde regenboogpatroon als het kussentje voor haar gekocht. Bij het volgende slaapweekend zie ik hoe blij ze is met het badjasje. Ik zie ook onze dochter kijken: die wil ik ook 😉

Ik schrijf de komende tijd een reeks blogs. Leuk als je me volgt. 

Warme groet!
Angelique de Vogel

Gepubliceerd op donderdag 8 april 2021
> Meer nieuws