Nieuwsbrieven / Column / Column – Het begin van een hechte vriendschap

1 oktober 2016. Samira van 11 jaar pakt haar koffertje in. Tranen lopen over haar wangen. Samira woont bij haar moeder. Haar stiefvader Wesley heeft het gezin kort geleden verlaten. Sindsdien is het helemaal niet meer gezellig thuis. Mama ligt alleen nog maar in bed en heeft vaak heel veel dorst. Dan moet Samira haar een flesje bier brengen. Wat Samira wel leuk vindt is dat ze elke avond witte boterhammen met pindakaas mag smeren voor mama en haar en dat ze die dan op bed op eten. En dat ze van mama zelf mag kiezen of ze naar school gaat of niet. Groep acht is toch niet belangrijk zegt zij. De school van Samira denkt daar een beetje anders over en belt met Veilig Thuis. Die besluiten samen met mama dat het beter is als Samira een poosje ergens anders gaat wonen. Totdat mama zich weer wat beter voelt. Daarom pakt ze haar koffertje vandaag en gaat ze, na een onhandige knuffel van mama, met een mevrouw mee. Die brengt Samira bij een pleeggezin. Daar heeft ze nog nooit van gehoord. Onderweg legt de mevrouw uit wat dat is, een pleeggezin. ‘Dat moeten vast hele lieve mensen zijn’, denkt Samira na haar uitleg. ‘Wonen er ook andere kinderen daar?’ vraagt ze. De mevrouw vertelt dat de pleegouders ook zorgen voor een meisje dat ongeveer net zo oud is als zij en dat ze bij haar op de kamer mag slapen.

De pleegmoeder doet de deur open. ‘Ik ben Sandra’, zegt ze. ‘Jij moet Samira zijn’. De mevrouw vertelt kort waarom ze Samira hier brengt en gaat weg. De pleegvader is werken en het andere meisje dat Esmailey blijkt te heten, zit nog op school. Als Esmailey uit school komt schudden ze elkaar verlegen de hand. ‘Wil je boven of beneden?’ vraagt Esmailey en ze wijst naar het stapelbed. Dat is het begin van een hechte vriendschap tussen twee meisjes die verschillend zijn maar elkaar heel goed begrijpen.

Samira ziet haar moeder elke week. Mama mag haar eerst elke zaterdagmiddag ophalen bij Sandra en haar man Peter. Meestal komt mama dan ook even binnen. Dan praat ze met Sandra over hoe het met haar gaat. Samira hoort haar vertellen dat ze elke dag pilletjes slikt om beter te worden. Ook vertelt ze dat ze niet zoveel dorst meer heeft in biertjes en elke dag naar buiten moet van de dokter. Sandra geeft tips over hoe zij met Samira om gaat. Samira mag elke zaterdagmiddag een paar uur met mama mee naar huis. Soms belt mama Sandra dan op voor hulp, als het Samira en mama zelf niet lukt.

Na zes maanden gaat Samira steeds vaker naar huis. In de schoolvakantie gaat ze vaak twee nachtjes naar huis en ze gaat nu ook elke woensdagmiddag naar mama. Dan is Miranda er. Die werkt voor het wijkteam. Miranda helpt mama om een beetje strenger te zijn voor Samira, want dat hebben kinderen soms nodig, zegt zij. Samen met Miranda vertelt mama op een gegeven moment aan Samira dat ze het goed gemaakt heeft met Wesley. Ze hebben de laatste tijd veel met elkaar gepraat en ze hebben besloten dat ze weer samen willen zijn. ‘Wesley gaat mama helpen om goed voor jou te zorgen als je straks weer thuis woont’, zegt Miranda. Samira is blij.

De terugkeer van Wesley zorgt er voor dat alles in een stroomversnelling komt en op een mooie ochtend in november 2017 mag Samira terug naar huis. Ze gaat na ruim een jaar weer bij Wesley en mama wonen. Ze is dolgelukkig maar toch moet ze ook huilen. Ze houdt nu ook van Sandra en Peter. Esmailey is inmiddels haar allerbeste bestie. Haar zal ze nog het meeste gaan missen.

1 oktober 2018. Esmailey van 13 pakt haar koffertje in. De bel gaat en Sandra doet open. Het zijn Samira en haar moeder. De meisjes vliegen elkaar om de hals. Samira woont alweer bijna een jaar thuis. In dat jaar heeft ze een paar keer bij Esmailey en haar pleegouders gelogeerd, gewoon voor de gezelligheid. Vandaag gaat Esmailey voor het eerst bij haar logeren. Peter en Sandra zwaaien het hele stel lachend uit. Vol vertrouwen dat Esmailey een geweldig weekend tegemoet gaat bij een gezin wat weliswaar door een dal is gegaan maar daar ook weer uit is gekomen. Dat zij daar aan hebben kunnen bijdragen stemt hen vrolijk. Daar zijn ze tenslotte pleegouder voor geworden. Om kinderen zoals Esmailey langdurig op te vangen omdat zij niet terug kan naar haar ouders maar ook om kinderen als Samira voor een korte periode opvangen, juist zodat zij vervolgens wel weer terug kan naar huis.