Nieuwsbrieven / Column / Column – De drukte rondom de Week van de Pleegzorg

Column – De drukte rondom de Week van de Pleegzorg

Woensdag 24 oktober – Het is rumoerig bij ons op kantoor. Door het hele pand heen zijn collega’s druk met allerlei ongebruikelijke zaken. Er zijn mensen in de weer met glazen potjes voor een knutsel activiteit. Een collega deelt zwembadvouchers uit. Er komt een mail binnen met de aankondiging voor de grote Omdenkshow in het Isala Theater. Alle pleegouders worden daarvoor uitgenodigd. Ook organiseren we ontmoetingen tussen wethouders en pleegouders, vullen we goodybags en onderhandelen we met het cateringbedrijf over een high tea. Ik moet eigenlijk nog een rapportage schrijven, maar ik kan ook het menu gaan bedenken voor de pleegouders waar ik samen met mijn collega ga koken volgende week. Waarom doen we dit nu allemaal, vraagt u zich misschien af. Wat staat er te gebeuren?

Dat zal ik u vertellen; we zijn allemaal in de weer met de organisatie van de Week van de Pleegzorg. Van 31 oktober tot en met 7 november is het de Week van de Pleegzorg. Bij Enver besteden we hier veel aandacht aan, om onze pleegouders te koesteren. Maar wat vinden die pleegouders daar nou eigenlijk zelf van vragen wij ons op kantoor af tijdens de lunch.

Eén van onze collega’s en zelf pleegouder zegt het totaal niet nodig te vinden: ‘Waarom moet je mij bedanken omdat ik voor een kind zorg? Ik vind dat vanzelfsprekend.’ Als ik het de pleegouders vraag waar ik thuis kom, zijn de meningen verdeeld. Geweldig zegt de één. Onzin zegt de ander. De meesten zitten daar een beetje tussenin. Die vinden het bijvoorbeeld fijn voor hun eigen kinderen dat er wat extra aandacht aan pleeggezinnen wordt besteed: ‘Natuurlijk overleg je van tevoren, afhankelijk van hun leeftijd, met de eigen kinderen maar uiteindelijk is het de keuze van de ouders om wel of niet voor pleegzorg te gaan. De kinderen worden daar toch in meegenomen.’ Een andere pleegouder verwoordt het als volgt; ‘Mijn eerste reactie is eigenlijk gelijk “helemaal niet nodig”, zoals je ook standaard “goed” zegt als iemand je vraagt hoe het met je gaat. Maar ik denk dat alle pleegouders het net als wij stiekem best fijn vinden om gewaardeerd te worden voor wat ze doen. Want enerzijds vinden wij het vanzelfsprekend maar anderzijds is het ook echt niet altijd makkelijk. Dus ja, wij genieten van de extra waardering tijdens de Week van de Pleegzorg.’

Wij zetten met veel plezier de pleegouders die dat leuk vinden in het zonnetje in deze bijzondere week. En de pleegouders die dat niet nodig vinden voor zichzelf? Die vertellen wij graag dat de Week van de Pleegzorg, naast extra waardering voor bestaande pleegouders, ook die zo nodige aanmeldingen van nieuwe pleegouders oplevert. Door de interviews op de radio, de artikelen in lokale krantjes, maar ook door u. Doordat u in uw omgeving vertelt over de (Week van de) Pleegzorg. Wij hopen ook dit jaar weer veel nieuwe mensen te inspireren tot het pleegouderschap om hopelijk volgend jaar ook hen als pleegouder in het zonnetje te mogen zetten. En het schrijven van die rapportage? Dat komt dan volgende week wel weer.

 

Een pleegzorgbegeleider