Nieuwsbrieven / Column / Column – Acht tips om goed voor jezelf te zorgen

Column – Acht tips om goed voor jezelf te zorgen ook al heb je daar als pleegouder natuurlijk helemaal geen tijd voor

Oktober 2017 – In tegenstelling tot wat je verwacht, is een goede opvoeder niet iemand die zichzelf volledig voorbij galoppeert in het belang van de kroost. Nee, een goede opvoeder legt prioriteit bij zichzelf en zorgt daarna pas voor de ander. Dat lijkt onlogisch, misschien zelfs egoïstisch en het is vast helemaal niet wat je vroeger van je moeder hebt geleerd. Maar, wie goed voor zichzelf zorgt, is sterk genoeg om ook goed voor een ander te zijn.

Eenieder die weleens vliegt weet het. Bij problemen eerst het zuurstofmasker bij jezelf aanbrengen, daarna is je kind pas aan de beurt. Want als jij door zuurstofgebrek onderuit gaat, zijn jullie allebei verloren. Zo werkt het in het dagelijkse leven ook. Het pleegouderschap vraagt misschien veel van je. Je moet er daarom voor waken dat je onderuit gaat. Dit doe je door goed voor jezelf te zorgen. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom daag ik je uit om van de onderstaande tips er elke dag eentje toe te passen. Laat ons weten wat het je heeft opgeleverd!

1. Een inkoppertje; zeg eens ‘nee’. Lastig? Zeg dan standaard bij ieder verzoek dat je er even over na wilt denken. Je kunt dan rustig overwegen of je er tijd voor kunt of wilt maken. Is het antwoord daarop nee, dan is jouw antwoord dus ook nee. Luizenouder op school? Bagage rijden voor schoolreisje? Thuisblijven om een pakket van de buurvrouw aan te nemen? ‘Nee’ is ook een antwoord. En nu niet allemaal nee gaan zeggen als de pleegzorgbegeleider belt om een afspraak te maken, want dat is ook weer niet de bedoeling.

2. Kijk het af bij een ander. We kennen haar allemaal. Die ene moeder die er op het schoolplein altijd tiptop bijloopt. Haartjes gedaan, nagels gelakt, elke dag naar de sportschool en de boodschappen worden thuisbezorgd. Ondertussen sta jij weer in je joggingbroek te vechten om het laatste karretje bij de Jumbo. Je mag die moeder totaal niet, maar stiekem ben je jaloers. Doe eens een dag wat zij doet. Hoe voel jij je aan het einde van die dag?

3. Ga naar buiten. Koop een stappenteller en kijk of je de aanbevolen 10.000 stappen haalt op een dag. En niet alleen met poetsen, strijken, stofzuigen en boodschappen doen. Maar maak ook eens een lange wandeling. Bijvoorbeeld met de pleegzorgbegeleider want het woord huisbezoek hoef je echt niet altijd letterlijk te nemen. Soms kom je samen tot de beste inzichten terwijl je buiten loopt.

4. De powernap. Naast voldoende lichaamsbeweging is rust ook heel belangrijk. Ga een half uur voordat de kinderen uit school komen even lekker ongegeneerd op de bank liggen. Als ze er dan weer zijn, dan ben je er ook helemaal voor hen.

5. Lach! Kinderen voor Kinderen maakte er niet voor niks een liedje over: Lachen is gezond.

6. 1 ding tegelijk. Reuze knap hoor dat je kan bellen met de energiemaatschappij terwijl je tegelijkertijd de bedden verschoont en een snotneus afveegt. De kans is echter groot dat het snot op je schone dekbed eindigt en je opgescheept zit met een verlenging terwijl je wilde overstappen. Daarom: 1 ding tegelijk alsjeblieft, dat is veel effectiever!

7. Opvoeden is voorleven. Je geeft het goede voorbeeld aan je (pleeg)kinderen. Je leert ze hoe ze netjes kunnen eten, zichzelf aankleden en fietsen. Dit doe je door ze te laten zien hoe het moet. Zo gaat het ook met zorgen voor jezelf. Je leert de kinderen om goed voor zichzelf te zorgen, juist door dit voor te doen. Als ze dit nu vast leren, hoeven zij later als ze groot zijn dit soort malle tips niet meer te lezen.

8. Denk eens om. Omdenken is denken in termen van kansen in plaats van in problemen. Je maakt van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid. Je denkt misschien dat het erg is om te vallen, maar als je omdenkt zeg je: ‘Vallen is niet erg, blijven liggen wel’. Als je iets niet kunt, denk je misschien dat het erg is, maar als je omdenkt zeg je: Het is juist leuk om iets niet te kunnen, want dan kun je weer wat nieuws leren’. Spreekt dit je aan, koop dan kaartjes voor de theatervoorstelling de ‘Omdenkshow. Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’ Hiermee sla je vier vliegen in één klap. Het vormt daarmee de ultieme bekroning op beter voor jezelf zorgen. Je moet hier namelijk voor naar buiten, je gaat gegarandeerd lachen, je doet één ding tegelijk én je geeft het goede voorbeeld.

Een pleegzorgbegeleider