Over pleegzorg / Actueel / Terugblik op de Week van de Pleegzorg door Yvonne van Adrichem

Een uitgebalanceerd diner

November 2018 – Ik kook graag en een dinertje organiseren vind ik op z’n tijd ook leuk. Fors wat gangen en dan genieten. Dat genieten begint al lang van te voren, wat ga ik maken, hoe kies ik de gangen die goed bij elkaar passen, hoe ga ik het doen en wat en wie heb ik daarvoor nodig.

Wat is mijn succesformule? Eigenlijk is die niet zo heel ingewikkeld, namelijk de juiste ingrediënten bij de juiste winkels halen. Met geduld en aandacht in de keuken staan, vervolgens met zorg serveren en dan samen met familie of vrienden genieten van het behaalde resultaat.

Zo kijk ik ook terug naar de Week van de Pleegzorg: eerst lijntjes uitgooien en mooie en creatieve ideeën ophalen. En in de Week komt dit alles dan samen. Een groot diner waaraan iedereen een ingrediënt heeft bijgedragen: de pleegouderraad, de gemeenten, Jeugdzorg Nederland en zeker niet te vergeten de pleegzorgbegeleiders.

Pleegouders in het zonnetje zetten, is daarbij de grote drijfveer. Bijvoorbeeld door de landelijk ontwikkelde bloemen bedankkaartjes handmatig te schrijven, een high tea voor pleegouders te organiseren, een liedje te maken voor in het theater of te koken voor pleeggezinnen. Ieder pleegzorgteam heeft er zijn eigen, persoonlijke draai aan gegeven.

Nu we het daar toch over hebben; een mooi verhaal over koken, is het verhaal waarbij er voor drie pleeggezinnen tegelijk gekookt is. Die drie pleeggezinnen zorgen ieder voor een kind van één moeder, allemaal broertjes en zusjes dus. Hoe mooi is het dat één pleeggezin hun huis openstelt en daar een “lekker prakkie” serveert.

Er waren in de Week meer mooie ontmoetingen. “Ontmoeten” klinkt misschien wat saai of nietszeggend, maar ik heb zelf weer mogen ervaren wat daarvan de meerwaarde is. Pleegouders verstaan elkaar, alleen zij weten écht hoe het is om voor een kind van een ander te zorgen, met alles wat daarbij komt kijken. Die herkenning zorgt voor waardevolle ontmoetingen.

Ontmoetingen die de media niet ontgaan zijn. Naast diverse mooie pleegzorgverhalen leverde dit voor ons ook nog eens 9 keer zoveel aanvragen voor informatiepakketten over pleegzorg op. Dus ik verheug me al op de nieuwe pleegouders die Enver gaan versterken en volgend jaar zullen aansluiten bij het “Week van de Pleegzorg-diner”.

Ik kijk voldaan en met trots terug naar een zeer geslaagd en gezellig diner van vele gangen maar met één hoofdthema: de pleegzorg in al zijn diversiteit.

Dit was nooit gelukt zonder alle juiste ingrediënten, gezamenlijke inspanningen én natuurlijk de gasten. Het was weer een feest het te mogen organiseren.

 

Yvonne van Adrichem
Programmamanager Pleegzorg