Pleegzorgverhalen vanuit de por

Juni 2020 – Of ik een stukje wil schrijven over de zomer, vraagt onze voorzitter. Met liefde natuurlijk!  Terwijl ik er over nadenk, bedenk ik me dat er via verschillende media al zóveel tips en dingen zijn doorgegeven die je volgens diegene juist wel of vooral juist niet moet doen,  dat u vast door de bomen het bos niet meer ziet. Ik hoor het u denken: “Niet weer een zoveelste mail met allerlei tips over wat leuk, maar wellicht voor u niet haalbaar is”. Het werk gaat immers ook door, de kinderen kunnen het misschien niet allemaal zomaar aan, of, om welke reden dan ook, de dagen vliegen met andere dingen zo voorbij.

En toch wordt het zomer. Over een aantal weken zijn Jut en Jul (alweer) zes weken thuis. Zes weken waarin er geen schoolverplichtingen zullen zijn.

Zucht… Op het moment dat ik me dat bedenk, merk ik dat dat in mijn hoofd en lijf nog voelt als heel, heel ver weg. Anderzijds: de afgelopen periode bracht ons veel. Vernieuwend, of hernieuwend, we kunnen er veel woorden aan geven. Wat gaan we doen deze zomer? Niet dat we in elke wachtrij van een attractiepark gaan staan en meevliegen naar een 5+kilo resort in Turkije. Daar is overigens niets mis mee is hoor, begrijpt u me niet verkeerd. Het past ons gewoon niet. We zijn graag bezig. Bezig met mooie dingen en steden bekijken. Eén worden met de natuur. Met elkaar lange avonden bovenop een berg, spekkies roosteren, of wachten tot die chocolade in die banaan eindelijk gesmolten is…  Of, een hoogtepunt hier: de dagjes uit met ouders of brusjes. Toch hebben we geprobeerd nog wat tips voor u op te zoeken, te bedenken en te bundelen.

Op vakantie in eigen land

Heeft u weleens gedacht aan het ruilen van uw huis met een andere (pleeg)gezin? Zoiets kan best haalbaar zijn voor veel mensen, merkten we op een forum op Facebook vorig jaar. Verschillende pleegouders uit diverse regio’s hebben toen als ‘oppas’ en om toch nog een vakantiegevoel te hebben, een ander pleeggezin in hun huis laten bivakkeren. 

Ik tik dit op mijn laptop en zie wat ik opschrijf. Hallo zeg, zou je dat zelf doen? Nou nee. Maar misschien iemand anders wel. De buren zag ik het heel eenvoudig oplossen afgelopen meivakantie: er werden slingers en lampjes in de tuin opgehangen en de tent werd opgezet. Hoe lang die kids het hebben volghouden, blijft voorlopig een goed bewaard geheim in onze straat, maar de sfeer die het geeft… de voorpret die ik waarnam op die gezichten…  onbetaalbaar!

Ik vraag hier de kinderen eens even mee te denken wat zij nu eigenlijk het leukste vinden aan de zomervakantie. Wat ze graag willen doen nu een aantal dingen voorlopig geen optie zijn, blijkt al snel dat ik de lat hoger heb liggen dan zij. Misschien herkent u dat? En anders is het zeker de moeite waard om dat eens te checken!

“Ik wil naar het strand”, roept de oudste. Check. Die zetten we vast op de lijst. Niets heerlijker dan op zaterdag of zondagochtend om 8 uur naar het strand te rijden, nog voordat de andere mensen komen. Lekker stukje wandelen, de bal mee… Of aan het einde van de middag, we hebben vast maar een koeltas bij de Action meegenomen. Gek zijn ze op wraps hier. Beetje van die nepboursin ertussen, plakjes komkommer en gerookte kipfilet… da’s genieten met een grote G.

Oh, en als u toch naar t strand gaat; gooi de emmer of die lege rugzak vol met schelpen groot en klein. Morgen zijn ze zoet met alles uitsorteren en schoonmaken. Leuk om op een andere dag een armbandje, ketting, of windgong te maken. Google eens op knutselen met schelpen, of, als er ook drijfhoutjes waren, is dit een leuk idee.

“Dan wil ik een Vlieger maken’! Roept spuit 11. Zo één die groter is dan die van iedereen…

“Ja! En luieren! Gewoon de hele dag in mijn pyjama film kijken, tosti’s eten en een bak popcorn. Maar alleen als jij ook meedoet…” (Daar moet ik dan nog even over nadenken, bingewatchen van goed films of series op Netflix vindt mijn wiebelkont iets anders dan Disney op volume sambal als marathon).

Ga een middagje in uw tuin, het bos of elders met elkaar op safari.

Voor de creativelingen: op www.muurstickerplus.nl kunt u allerlei soorten stickers bestellen die op maat gemaakt worden. Laat bijvoorbeeld de kinderen een bordje schilderen voor op hun kamerdeur of voor bij de voordeur en bestel een sticker waarop u naar keuze alle gezinsleden (inclusief huisdieren indien gewenst) af laat beelden, mét namen en achternamen/naam. Je kunt het zo gek niet bedenken of men maakt de stickers en het is voor van alles te gebruiken. Of wellicht een grote box, waarin verzamelgrage kinderen hun spullen kunnen doen, hoe cool als daar jouw naam met een poppetje afgebeeld staat? De website is zomaar een tip natuurlijk, er zijn veel van dit soort aanbieders.

Hapjesplank
Voor de warme dagen kochten we een zwembad. Deze dagen combineren we vaak met hapjes eten. Hapjes zijn hier altijd een ratjetoe van dingen die ik “stiekem” op tafel zet. Verpakt in een gezellig klinkend jasje. En jawel dan smaakt het natuurlijk ineens héél anders en lusten we het wel. Rauwkost, een lekker dipje, gehaktballetjes (leuk om van tevoren met elkaar te maken). Ze knabbelen hier vaak de nodige dingen weg op dagen dat er niet zoveel trek is. En voor wie wat meer wil doen: haal bij de Action, Kwantum of waar dan ook zo’n goedkope houten plank, laat hem door de kids versieren met verfstiften aan de voorkant. De achterkant gebruikt u om van te eten, de voorkant hangt leuk in de keuken of kast!Het gekke is: juist als we niet zoveel moeten, zijn we hier wel tevreden, al is het zoeken naar een gezonde balans waarin we de kids wel blijven prikkelen, om vervelende verveling te voorkomen. Soms zijn het kleine, kortdurende dingen, of dingen die we qua handelingen over de week uit kunnen smeren.

Kruiden- of massageolie
Heeft u toevallig verse kruiden of lavendel in de tuin staan? Op een regenachtige dag is het heerlijk hier met elkaar een olie van te maken. Vaak is er bij de supermarkten goede olijfolie verkrijgbaar om hiervoor te gebruiken. Gebruik voor lavendelolie het liefst biologische zonnebloemolie.

Wat u ook maakt, zorg dat de fles of pot die u gebruikt om de olie te bewaren goed schoon en droog is (bijvoorbeeld net uit de vaatwasser). Denk aan doorzichtige jampotten of van die cocktail- of speciaal bierflesjes om het geheel in te vermengen. De kruiden die erin gaan, moeten schoongemaakt en goed drooggemaakt zijn (of was ze eventueel de dag van tevoren en laat ze liggen op keukenpapier). Peperkorrels, chilipepertjes en knoflook zijn vaak gedroogd te koop in de supermarkt. Rozemarijn en oregano zijn doorgaans fijne kruiden om hiervoor te gebruiken.

Bekijk voor het maken van de lavendelolie de instructie . Heerlijk na een dagje poedelen in het zwembad als je je huid hiermee in kunt smeren.

Speurtocht in je buurt
Een creatieve ouder bij ons in de buurt maakte tijdens haar avondrondje foto’s van bekende punten in onze wijk en verwerkte deze in een eenvoudig speurtocht. Leuk voor de grotere kinderen. Misschien woont u wel in een buurt waar nog ergens een kleine schat te verstoppen valt?

Tot slot, we hebben zomaar het idee dat deze zomer anders zal lopen dan andere zomers en waarin we waarschijnlijk het merendeel van bovenstaande niet uitvoeren. Weet u waarom? Vakantie is de wind door je haren, de zon op je hoofd, uitslapen, buitenspelen, rosé drinken en knuffelen. Daar rusten we vaak nog het meeste van uit. De boel even loslaten, de dingen laten gaan zoals ze gaan. We gunnen u van harte een zonnige, rustige zomer. Om te genieten van en met elkaar. En om u te helpen de bovenkamer te laten voor wat ‘ie is, hopen we met bovenstaande toch weer een aanrijking te doen. Even wat andere, maar niet te ingewikkelde dingen om de tijd soms een zetje te geven.

Wie weet wat dat bij u en ons oplevert!

Geniet!
De POR

PS. Miste u ook de suiker en haar momentum in het brownierecept dat was bijgevoegd bij de Tony’s Chocolonely reep? Deze voegt u toe aan het mengsel van ei, vanille en bloem ;-).