Tante Cor van de Por - september 2021

Tante Cor deed deze zomer een goeie poging om een beetje bij te tanken.  Al wordt t toch echt vanzelf oudjaarsavond elk jaar… soms is het wijs even wat afstand te nemen zodat je de boel daarna van dichtbij weer goed kunt bekijken. Ze is pas net weer rustig en opgestart en geniet nog van een nazomer in het zonnetje…althans…daar hoopt ze op. Ze leest namelijk nog, food for thougt zeg maar.

En die boekentip wil ze deze keer graag met u delen:

oprah boek

De schrijvers zijn u wellicht welbekend. Cor moest wel even achter de oren kriebelen omdat ze zelf niet zo van de Oprah Winfrey show is, maar ze kan u verzekeren: het boek heeft geenszins overeenkomsten met de tv-shows. Sterker, het gaf Tante een andere kijk op Oprah als mens.

Perry, u wellicht wel bekend van de NMT methode, een manier waarop ook steeds meer therapeuten in Nederland het getraumatiseerde brein in kaart brengen, had dezelfde sceptische houding toen hij lang geleden werd benaderd voor een koffiemoment met Oprah. Uiteindelijk zijn ze met elkaar in gesprek gegaan en bleek dat zij vanuit haar traumatiserende verleden een waardevolle boodschapper en gesprekspartner was voor Bruce Perry.  Daar is de ontwikkeling van zijn methode en dit boek jaren verder één van de uitkomsten van. Het is een optekening van de gesprekken tussen deze twee mensen over hoe trauma ontstaat, hoe het werkt en hoe je er mee om kunt gaan. Daar ligt de kernboodschap van dit boek. Als uitgangspunt is niet de vraag ‘wat is er mis met je’ maar ‘wat is je overkomen’, dit laat je anders kijken naar de persoon en context achter het gedrag. Dit wordt  aangevuld met voorbeelden dmv casussen of verhalen over/van mensen, een stukje psycho-educatie op een fijn leesbare manier. Cor vindt het een fijn boek om te delen met betrokkenen in haar omgeving om tot een stukje begrip te komen voor het gedrag van haar kroost.

Wellicht geeft ze ‘m van de week wel aan de nieuwe juffen op school. Het leest fijn weg en zet tegelijk een stukje begrip in beweging. Misschien vergroot het daarmee de betrokkenheid.

Een echte Rotterdammert

Misschien kent u ‘m wel, misschien ook niet. Meester Anton Horeweg. Een Rotterdamse leerkracht die pioniert voor het traumasensitief lesgeven in Nederland. Een bijzondere kerel met een heerlijke no- nonsens mentaliteit. Schreef al eerder boeken over gedragsproblemen in de klas, de trauma-sensitieve school etc. Zoek ‘m maar eens op op social media of via Google. Anton probeert door middel van workshops, boeken, trainingen etc. leerkrachten en andere betrokkenen attent te maken op waar gedrag vandaan komt. Om te laten zien dat een (vaak andere) benaderingswijze vanuit een kalm brein zeker wat van je vraagt, maar tot fijne resultaten leidt. Ook hier staat het leren kijken door een andere bril centraal, de trauma-sensitieve bril. Dan zie je het kind achter het gedrag.

Afgelopen week kwam Cor deze link van hem tegen, die ging mooi mee in de jaarlijkse mail aan de juffen van de nieuwe klas aan het begin van het schooljaar. Cor leerde van Anton dat ze niet gek was, en geen zeikert die altijd maar uit is op verbinding met de betrokkenen op school. Juist het tegenovergestelde. Vanuit die verbinding verklein je de afstand tussen school en thuis, zonder dat ze zich inhoudelijk  wil en zal bemoeien met school. Maar die verbinding… die zorgt ervoor dat de betrokken leerkrachten een beetje weten wat de nieuwe aanwas nodig heeft, om een positieve relatie met de nieuwe juf of mees te kunnen starten, én voor de juiste lijntjes op het moment dat ze net even korter mogen zijn zodat we met elkaar tijdig kunnen bijsturen.

Misschien heeft u er ook iets aan!

Wiebelen en kriebelen

wiebelen

Als laatste iets waar Cor soms spontaan zelf de kriebels van krijgt. Nagelbijten, wiegen, tikken, rammelen. Ze kocht, bedacht en deed van alles, maar wees eerlijk; we weten als pleegouder allemaal dat deze zaken te maken hebben met de prikkels die kinderen te verwerken krijgen op een dag, en die zijn anno 2021 bepaald niet gering. Een stukje context van de schrijvers over het hoe en waar komt het vandaan (jawel daar is ie weer ;-)) en tips, tricks. Soms eenvoudige oplossingen die het weer leuk maken te helpen zoeken naar manieren waarop je dit vorm kunt geven, zodat Cor haar
12-jarige wiebelendefrutselendtikkendeduimert weer gezellig aan tafel gaat zitten.