Themabijeenkomst ‘puberbrein’

22 september 2015 – De herfst is alweer begonnen. En dat is goed merkbaar buiten. Menigeen trotseerde weer en wind om de themabijeenkomst over het puberbrein bij te wonen.

Ook de spreekster van deze avond, Ankie Remijn, was nog nat. En dat was één van de eerste opmerkingen van deze avond: ‘Ik ben gewoon natgeregend. Dat jullie maar niet denken dat mijn haar vet is.’ Daarmee was meteen de toon van de avond gezet. Ankie heeft zelf twee pubers, jarenlange ervaring als docent en momenteel een huiswerkklas voor pubers.

Tjonge, wat was dat een leuke avond. Er gingen zelfs geluiden op dat dit de beste avond was die FlexusJeugdplein in samenwerking met de por georganiseerd heeft. Ankie gaf een lezing over het puberbrein. Geen saaie of dode stof, maar volop geïllustreerd met prachtige aansprekende en herkenbare voorbeelden. Er werd gelachen, geknikt en gezucht tegelijkertijd. Het puberbrein met de in ontwikkeling zijnde prefrontale kwab, waardoor alle ellende begint. Ze kunnen gewoon niet plannen, worden steeds afgeleid, zien geen gevaar en kunnen niet ‘lange termijn’ denken. ‘Jullie, wijzend naar de zaal, zijn dus bij tijd en wijle hun frontale hersenkwab. Zo, dat je dat maar weet, ouders van pubers!’

Gelukkig gingen we na twee enerverende uren met een behoorlijk aantal tips naar huis, over het plannen van huiswerk, het veelvuldig overhoren en het geven van complimenten. Het laatste in het kwadraat, volgens Ankie, want dat is de bouwsteen voor de ontwikkeling van pubers, die volgens haar wel heel erg sfeergevoelig zijn, ook al laten ze dat niet merken!

De zaal zat vol, en het was warm. En eigenlijk was dat het enige minpuntje van de avond, volgens de evaluaties die veelvuldig zijn ingevuld. Daarvoor nog mijn hartelijke dank, beste aanwezige pleegouders. Leuk was het dat we allemaal nog een presentje kregen omdat deze week de landelijke pleegzorgcampagne “supergewone mensen gezocht” startte.

Ik kijk terug op een hele interessante en leerzame avond. Krijgt deze nog een vervolg? Ja, wanneer u daar behoefte aan heeft, kunt u zich opgeven voor een twee avonden vullende cursus over pubers. Deze wordt niet gegeven door Ankie, maar wordt wel net zo leerzaam en plezierig.

En de por is intussen alweer volop bezig met het organiseren van een volgende thema-avond over seksualiteit en intimiteit. Daarover binnenkort meer!

Marian Rink, voorzitter pleegouderraad