Uit het hart van een pleegouder - september 2021

Een tijdje geleden zag ik deze uitspraak voorbijkomen, van een heel dapper mens:

 "You can't wait untill life isn't hard anymore when you decide to be happy".

Hoe treffend! Precies jij... en zo vattend voor het gevecht dat we samen overal telkens leveren. De omstandigheden zorgden voor wat je soms bent; gespannen, onzeker en beschadigd door het leven. Maar ook, de omstandigheden die niet bepalen wìe jij bent! Iets waar je voor kiest al zolang we je kennen, de beste versie van jouw blije ik. Zoals iemand die jou inmiddels goed kent en je helpt in te zien dat dat goed genoeg is, zegt: het is net een slak die zich verstopt, steeds vaker komt ie even buiten zijn huisje gluren...koekoek! Hallo wereld!

Soms zeg je ‘ik zou willen dat ik iets mankeerde wat je kunt zien, zodat ze me met rust laten. Of me misschien wel zielig vinden...dan laten ze me tenminste... om vervolgens te zeggen nou, nee, eigenlijk ook niet, want ik heb een mooi leven en ben gelukkig’. Ik weet nog goed dat je bij ons kwam, en wat "het systeem" van je dacht. Sommigen zijn er nog en hebben er hopen van geleerd. Sommigen geloofden net als wij in jou en helpen je samen met ons elke dag weer jouw pad te bewandelen. We kunnen bijna niet zonder ze...maar het grootste, harde werk lever jij zelf. Al gaat dat soms als een slakje.. soms als een cheetah.

Ga jij nou lekker gelukkig wezen lieve puber van me, en blijf die lekkere knuffelkont die van grapjes en gezelligheid houdt. Wees trots op wie je bent; je eerlijkheid, belangstelling voor alles dat groeit en bloeit, en je warmte voor de mensen die jou écht zien en begrijpen. Wees op jouw vierkante meter een vorst! 

Dan zorgen wij dat we in de wereld om ons heen voor jou blijven knokken. Voor een stukje begrip, dat de omgeving waarin jij leeft van invloed is op wat je van jezelf durft te laten zien. Dat ze het kind zien en wat je nodig hebt, en niet het gedrag dat je laat zien om te kunnen overleven als omgevingsfactoren of mensen het weer eens ingewikkeld maken. Alles weer afhangt van "je scores" of profiel. Je bent zoveel meer dan dat en daarmee kom je er wel.
Jij bent jij, en daar zouden er meer van mogen zijn in deze wereld!

 

hart van een pleegouder