Wisseling van de wacht bij de Por

De Por is een hele mooie groep bevlogen en enthousiaste pleegouders die zich steeds verder ontwikkelt. Sommigen zijn langer, anderen weer korter betrokken, de een doet netwerkpleegzorg, de ander crisis en weer een ander heeft langdurige plaatsingen. De Por praat met bestuurder en programma team, denkt mee over innovaties en is constructief betrokken bij de pleegzorg. 

De laatste tijd zijn er aantal wijzigingen geweest. In het begin van het jaar zijn er wel vijf nieuwe leden de club komen versterken. Zij gaan de komende tijd beleven wat de Por doet, wat het inhoudt en kijken of zij daar verder vorm aan willen geven. Een frisse wind waait door de Por! Dit geeft de oudere garde de mogelijkheid om zich te bezinnen over hun rol.

Wim de Jonge, lange tijd secretaris van de Por, nam al wat afstand en droeg de functie begin dit jaar over aan Angelique. Hij heeft de Por met al zijn inzet en energie een enorme boost gegeven. Tien jaar mocht de Por gebruik maken van al zijn kennis en tomeloze inzet om vooral over de grenzen van de eigen instelling te kijken op zoek naar nieuwe input. Hij was een zeer gedreven en zorgvuldige notulist, altijd zijn zaakjes op orde en met een manier van documenteren waar ik nog steeds jaloers op ben.
Al enkele jaren maakt hij gebruik van zijn recht op pensioen en nu heeft hij aangegeven ook de Por in te ruilen voor wat meer vrije tijd. “Het is goed zo “, heeft hij zelf aangegeven, maar natuurlijk pas na een welgemeend dankwoord in deze nieuwsbrief. Wim, wat was je waardevol en wat heb ik veel van jou mogen leren. Daar zal ik altijd dankbaar aan terug denken. Ik zal je niet gauw vergeten! 

Joke de Boer-Sap heeft ook aangegeven te stoppen. Joke was ruim twee jaar bij de Por. Ik vond haar inzet bewonderenswaardig, zeker gezien haar respectabele leeftijd. In de tijd dat zij lid van de Por was, zijn er heel wat pleegkinderen, als crisis en kortdurend, bij haar thuis geweest en heeft zij afscheid genomen van haar 18 plus pleegdochter die op kamers ging wonen.   Haar inzet voor de Por, en met name haar inzet voor de pleegkinderen zie ik als een voorbeeld voor mijn toekomst. Ik hoop echt dat ik dat op die leeftijd ook nog zo kan vorm geven.

Na 10 jaar lidmaatschap en 7,5 jaar voorzitter geweest te zijn, draag ook ik het stokje over. Niet omdat de klus af is, zeker niet, maar omdat ik van mening ben dat de nieuwe Por en de nieuwe tijd een nieuwe voorzitter nodig heeft. Nieuwe Por vanwege de nieuwe aanwinst van waardevolle en enthousiaste, slimme, weldenkende kritische mensen, boordevol mooie ideeën. Met de opmerking “een nieuwe tijd”, refereer ik aan de ontwikkelingen bij Enver, die als instelling nu stevig staat en zich kan verdiepen in de ontwikkeling van de pleegzorg.

Ik heb prachtige ervaringen die ik met me mee neem. Ik heb erg veel mogen leren, van Flexusjeugdplein, de fusie, de bestuurders, managers en nu het programmateam. Ik ben een ieder afzonderlijk en de instelling als geheel dankbaar voor het enorme leerproces dat ik heb mogen mee maken. Het maakte mij meer mens, meer Marian. Het gaf stof tot nadenken, kriebels om te ontwikkelen en hier en daar wat gezonde irritatie als grond voor verbetering.
Het loslaten gaat me niet erg gemakkelijk af, maar ach, dat is ook lastig. Pleegzorg en de Por zijn de laatste tien jaar lang mijn lust en mijn leven geweest. Ik ben zoekende in welke uitdaging ik nu ga aanpakken en misschien hoort u hier nog wel over terug. Pleegouders blijf ik samen met mijn man zeker wel.

Loslaten kan alleen als een ander vastpakt, is mijn ervaring. Gelukkig is dit met de Por gelukt. Een viertal handen strekten zich uit om de Por te dragen. En daar ben ik echt heel dankbaar voor en blij mee. Het bestuur van de Por zal bestaan uit Margreet Jansen (adjunct voorzitter) en Angelique Teeuw (voorzitter). Zij zijn beiden al wat langer lid van de Por en weten alle ins en outs. Een beetje blijven als lid, dat zit er niet echt in. Ik ben een mens van alles of niets. Maar ik zal achter de schermen betrokken blijven en altijd open staan voor hulp of adviesvragen. Een soort buddy van de Por, zeg maar.


Ik wil graag afsluiten door gebruik te maken van deze ruimte met een drieledige wens. Ik wens dat pleegouders de Por zullen vinden als zijnde de spreekbuis die zij voor hen wil zijn. Ik wens dat Enver de Por zo op de kaart gaat zetten dat iedere pleegouder deze te allen tijden weet te vinden. Tenslotte wens ik dat de samenwerking tussen de Por, Enver en pleegouders nog verder geoptimaliseerd wordt. Dit alles in het belang van jullie allemaal.


Het ga jullie goed!

Marian Rink