Het pleegzorgfestival: een mooie verbindende dag, maar bovenal een feestje!

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: het pleegzorgfestival! De dag waarop we al onze pleeggezinnen, met alle kinderen die daarbij horen in het zonnetje zetten, want dat verdienen ze! Het festival zou eigenlijk twee jaar geleden al plaatsvinden, helaas dit werd toen (en vorig jaar opnieuw) gedwarsboomd door corona. Maar ons wachten werd meer dan beloond: het was een fantastische dag!
 
Zonnebloemen

De opening van het festival zette de toon voor de rest van de dag. Muzikanten van de Brassbandschool liepen al swingend met trommels en trompetten het terrein van de Heindijk op. Daarna verwelkomde bestuurder Esther Reinhard de gasten en las hun het gedicht ‘Zonnen aansteken’ van Toon Hermans voor. Ze deelde daarbij zonnebloemen aan de pleegouders uit omdat zij degenen zijn waarvan Toon Hermans in zijn gedicht zegt dat er meer van nodig zijn: “mensen die zonnen aansteken voordat de wereld verregent”. 

Activiteiten voor jong en oud
Om 11 uur ging de eerste van drie rondes activiteiten en workshops van start. Voor jong en oud was er van alles te beleven. De allerkleinsten konden wenspotjes en cakejes versieren en zich laten schminken. Er was een springkussen en een heuse circustent waar kinderen zich even acrobaat waanden. De oudere kinderen maakten sleutelhangers en schilderden hun (pleeg)gezin in pegdolls of volgden een les yoga en mindfulness. Ook aan de wat oudere jeugd was gedacht: zij konden beats maken, een escaperoom doen, een theaterworkshop volgen, hun nagels laten lakken in de nagellakstudio of lekker ‘chillen’ in de chillroom. Buiten op het podium danste jong en oud zumba en als aandenken aan het festival konden de gasten een leuke foto laten maken in de photobooth.

Suikerspinnen en ijsjes
En natuurlijk zorgden we ervoor dat niemand met honger naar huis hoefde te gaan. Er waren vers gebakken koeken, broodjes en pastasalades en voor de kinderen waren er poffertjes, suikerspinnen en een echte ijscoman bij wie ze een ijsje konden halen.  

Informatiemarkt
Omdat we het belangrijk vinden dat onze pleegouders goed geïnformeerd zijn en de weg weten naar eventuele ondersteuning, was er op het festival ook een informatiemarkt. Hier waren o.a. vertegenwoordigers van de NVPhet AKJJemagerzijnSafeWings en Stichting Wortel aanwezig. Onze eigen POR haalde waardevolle input op onder pleegouders voor toekomstige thema-avonden en een nieuw op te zetten pleegoudercafé. Bij de kraam van pleegzorg.nl konden pleegouders ter plekke een account aanmaken voor de besloten community. En Margreet Isendoorn, onze vertrouwenspersoon, was aanwezig om te vertellen waar zij pleegouders bij kan ondersteunen.

Bedankt!
We kijken terug op een geweldige dag. Aan alle aanwezige pleegouders: bedankt! Dankzij jullie was het een mooie verbindende dag, maar bovenal een feestje!Gepubliceerd op 27 juni 2022