Een bezoek aan gezinshuis Mozaïek

Onze programmamanager Mariska de Baat bezoekt deze periode een aantal gezinshuizen van Enver om een beeld te geven van hoe het er in een gezinshuis aan toegaat. Vorige maand bezocht Mariska het gezinshuis Mozaïek in Gouda. Ze vertelt: 

 

‘Een tijdje terug was ik te gast bij gezinshuis Mozaïek in Gouda, waar ik heel hartelijk werd ontvangen door Arthur en Andrea. Wat meteen opvalt, is de fijne sfeer, het vele licht en het opgeruimde huis; wat een fijne plek om te zijn.

“We zijn een gewoon gezin. We genieten van het samen zijn en de gezelligheid en maken daar ook iedere dag bewust tijd voor. We hebben een Christelijke levensovertuiging en vinden het belangrijk om dat wat ons gegeven is, te delen met anderen.

Een lange adem
Wat je als gezinshuisouder echt nodig hebt, is een lange adem. Als kinderen lang in een bepaalde situatie hebben geleefd, en daarbij passend gedrag laten zien, dan vraagt het veel tijd en doorzettingsvermogen om hen nieuwe dingen te leren. Het is belangrijk dat je een bepaalde aanpak niet te snel opgeeft, maar door de maanden en jaren heen blijft volhouden. Als gezinshuisouder probeer je het beste uit de kinderen te halen, en tegelijkertijd moet je soms ook je verwachtingen bijstellen. Als kinderen bepaalde problematiek hebben, dan kan dat hun hele leven een uitdaging blijven.

Team
Als gezinshuisouder moet je bereid zijn om offers te brengen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin. Ook je eigen kinderen maken veel mee en het is belangrijk hen daar extra bij te begeleiden. Verder is tijd voor jezelf schaars en kun je niet alles wat je mee maakt delen met je omgeving, vanwege de privacy van de kinderen en hun ouders. Goed met elkaar kunnen praten, is dan extra belangrijk. Als je als paar een gezinshuis wilt beginnen, is het belangrijk dat je relatie sterk is. Je moet als team kunnen opereren en daarin ook willen leren met elkaar.

Datgene wat we terug krijgen, zijn kleine dingen: een kind dat straalt van de gezelligheid als er samen op de bank chips wordt gegeten. Of een kind dat na lange tijd weer durft te gaan slapen. Dat zijn de mooie dingen!”’

Meer weten?
Zou het iets voor jou kunnen zijn om (vervangend) gezinshuisouder te worden? Je bent van harte welkom op de open avond op dinsdag 2 juli van 20.00 tot 21.30 in Rotterdam!

Meer info en aanmelden: www.enver.nl/gezinshuizen