Review training ‘Zorgen Voor Getraumatiseerde Kinderen’

Vanaf eind februari tot half april hebben Jasper, Marijana en Marian de training gegeven aan een hele mooie groep pleegouders. In het najaar staat er weer een training gepland. Hieronder lees je de ervaring van twee deelnemers. 

Even voorstellen: “Wij zijn Dennis (40) en Sonja (40) en hebben een biologische dochter (9) en pleegdochter (5). Wij zijn crisisgezin en perspectiefbiedend. Onze pleegdochter woont nu twee jaar bij ons. Zoals veel pleegouders zullen herkennen, gaat dit met veel ups en downs.

Wij hadden al langer ons oog op de training zorgen voor getraumatiseerde kinderen, maar zie maar eens 9 ochtenden of avonden achter elkaar vrij te plannen. Uiteindelijk is dit gelukt en ik kan zeggen dat het deze investering meer dan waard is.

Zoveel herkenbaarheid, handvatten, tips en tricks in één cursus. Het maakt de wereld waarin onze pleegkinderen leven een stukje begrijpelijker. Een lichtje op de gebruiksaanwijzing zeg maar. Al blijft het altijd wat puzzelen hoe je de gegeven informatie vanuit de training daadwerkelijk naar de thuissituatie kunt vertalen. Gelukkig is er tijdens de training zelf genoeg ruimte voor persoonlijke inbreng en bespreken van specifieke gebeurtenissen.

De aanwezigheid van de andere pleegouders geeft steun en begrip. De training word t in een veilige omgeving gegeven met aandacht voor hoe iedereen zich voor en na de training voelt.

De ‘waarom vraag’
Een voorbeeld uit de training is het behandelen van de ‘waarom vraag’. Deze vraag zal in veel huishoudens regelmatig boven het hoofd hangen over het gedrag of gebeurtenissen van onze kinderen. Over het daadwerkelijk stellen van deze vraag aan onze kinderen citeer ik graag één van de trainers; “‘Waarom?’ is de naam van een doodlopend steegje, met als toevoeging dat doodlopende steegjes vaak donker en met je hoofd tegen een muur eindigen. Je hoeft niet overal een punt van te maken.”

Toch leer je hier een beetje het ‘waarom’ van onze kinderen en wordt zware materie soms wat lichter gemaakt. Echt een aanrader!”

Ook de training volgen?
In het najaar organiseren we weer een nieuwe reeks van deze training. Houd de agenda in de gaten en schrijf je in.