Pleegouder worden in 10 stappen

We zijn altijd op zoek naar nieuwe pleegouders! Denk je erover na om pleegouder te worden? We helpen je hier graag bij. Om pleegouder bij Enver te worden, doorloop je een aantal stappen. Wil je meer weten? Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan of bezoek een voorlichtingsbijeenkomst. 

1. Ik overweeg pleegouder te worden

Wat fijn! Ben je minimaal 21 jaar, kun je een stabiele thuisbasis bieden aan een kind en een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) voorleggen? Dan voldoe je aan de voorwaarden om pleegouder te worden.

2. Informatieavond bijwonen

Tijdens deze avond leggen we uit wat pleegzorg betekent en hoe het is om pleegouder te zijn. Er is ook een pleegouder aanwezig aan wie je al je vragen over het pleegouderschap kunt stellen. 

3. Aanmelden als pleegouder

Als je besluit dat je pleegouder wilt worden bij Enver, vul je een aanmeldformulier in.

4. Kennismakingsgesprek

In dit gesprek nemen wij het aanmeldformulier dat je hebt ingevuld met je door. Ook bespreken we andere onderwerpen zoals je motivatie, hoe het gaat binnen de jeugdzorg en hoe het vervolgtraject om pleegouder te worden eruit ziet. 

5. Invullen vragenlijst

Met vragen over onder andere je gezinssituatie en je verwachtingen over pleegzorg. 

6. Eerste huisbezoek

Een pleegzorgbegeleider komt bij je thuis. Samen bespreken we de ingevulde vragenlijst, jouw gezinssamenstelling en kijken we hoe een pleegkind hierin het beste past. 

7 Basistraining

Samen met andere aanstaande pleegouders gaan we drie avonden aan de slag met verschillende thema’s die van belang zijn voor beginnende pleegouders. 

8. Tweede huisbezoek

De pleegzorgbegeleider komt nogmaals bij jou thuis. Samen bespreken jullie hoe het traject verloopt. 

9. Eindgesprek

We blikken terug op het proces van pleegouder worden, bespreken samen of je klaar bent om pleegouder te worden en of er nog andere aandachtspunten zijn. 

10. Wachten op een match

Het wachten is nu op een match met een pleegkind. Tijdens deze periode houden we je regelmatig op de hoogte. 

11. Vervolgtrainingen

Bij Enver hebben we een rijk aanbod aan (vervolg)trainingen voor pleegouders. Hierin staan verschillende thema’s centraal waarmee je bij de opvoeding van je pleegkind mee te maken krijgt, zoals hechting en het omgaan met de eigen ouders van je pleegkind. Je volgt deze trainingen zodra er een pleegkind bij jou woont. 

Interesse?

Informatieavonden

Wil je meer weten over pleegzorg en pleegouder zijn bij Enver? Vraag dan vrijblijvend een informatiepakket aan via onderstaande link. Of neem telefonisch of per mail contact op met het Servicecentrum pleegzorg.

Het Servicecentrum is op maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur. 

Informatieavond pleegzorg september

Datum: 11 september, 2024
Tijd: 19:30

Informatieavond pleegzorg oktober

Datum: 17 oktober, 2024
Tijd: 19:30

Informatieavond Pleegzorg november

Datum: 13 november, 2024
Tijd: 19:30

Informatieavond pleegzorg december

Datum: 10 december, 2024
Tijd: 19:30