Toekomstgericht werken

Lange tijd kunnen we als pleegzorg betrokken zijn bij jou en je pleegkind(eren). Maar wat willen we samen hebben bereikt als we hier bij de afsluiting op terugkijken?
Met enthousiasme heeft een werkgroep onderzocht wat er al is en samengewerkt met pleegkinderen, pleegouders, ouders, collega’s van de kamertrainingen en de Garage 2020. Op basis hiervan hebben we onze missie, visie en het toekomstplan verder ontwikkeld en getoetst bij betrokkenen.

Een belangrijk uitgangspunt is dat iedere jongere vanaf 16 jaar een eigen toekomstplan krijgt. Dit plan helpt hen om stil te staan bij de vijf belangrijkste leefgebieden:

  • Welzijn (fysiek en mentaal)
  • Dagbesteding
  • Financiën
  • Support
  • Wonen


Wat jongeren hierin belangrijk vinden, staat centraal. Denk aan: de pleegzorgbegeleider beter leren kennen, weten wat ik leuk vind, samen kijken naar wat goed gaat en waar krachten liggen, regie bij de jongere laten, wie kan de jongere erbij helpen het te bereiken en minder tekst gebruiken, maar meer beeldvorming. Zo is de werkwijze en het concept ‘Mijn Toekomstplan’ ontstaan.

Afgelopen jaar hebben pleegzorgbegeleiders hiervoor een workshop gevolgd en de methode wordt steeds vaker toegepast. Dit plan kan een waardevolle toevoeging zijn aan het levensboek van je pleegkind, maar het kan ook in een snelhechter of digitaal, afhankelijk van wat bij de jongere past. Nieuwsgierig? Vraag je pleegzorgbegeleider er gerust naar!

Ervaring van Channah (20 jaar):

“Met behulp van een getekende plattegrond heb ik samen met Linda (mijn pleegzorgwerker) gesproken over hoe het met mij gaat op het gebied van welzijn en school. We hebben ook gekeken naar mijn toekomstplannen: wanneer wil ik op mezelf wonen? Wil ik verder studeren? En wie kan ik om hulp vragen als het even tegenzit?

Het gesprek met de tekening erbij vond ik fijn en het maakte alles ook een stuk leuker!”


Linda (pleegzorgbegeleider):

“Voordat ik met ‘Mijn Toekomstplan’ werkte, had ik een bijeenkomst waarin werd verteld dat jongeren vaak niet weten wie ze tegenover zich hebben, terwijl er wel van hen wordt verwacht dat ze alles delen.

Daarom begon ik mijn gesprek met Channah door te zeggen dat zij mij ook vragen mocht stellen. Zo leuk dat ze dat echt deed! We ontdekten veel verschillen, maar ook overeenkomsten. Het bracht mij terug naar de tijd van mijn eerste bijbaan en mijn eerste huis. Het toekomstplan, met de prachtige tekeningen, nodigt uit tot nieuwsgierigheid en mooie gesprekken. Haar wensen en mijn ervaringen kwamen zo samen.”

Wil je meer weten over ‘Mijn Toekomstplan’? Vraag er gerust naar bij je pleegzorgbegeleider!