Ervaringen

Hoe ziet de aanloop naar het pleegouderschap eruit? En hoe is het als er een pleegkind bij je komt wonen? Hieronder lees je de ervaringen van onze pleegouders, pleegkinderen en eigen kinderen van pleegouders. Meer verhalen lees je op pleegzorg.nl

 

Rina en Chris startten als crisispleegouders. Ze vingen 11 kinderen op in hun gezin, tot de broers Valencio en Jason voor een weekend bij hen kwamen, maar uiteindelijk bleven. Rina en Chris vertellen over hun ervaringen als pleegouders en Jason over zijn ervaringen als pleegkind.

 

Nikki is een vrolijk meisje van 3 jaar oud. Ze huppelt door de kamer en kletst honderduit. ‘Ja, iedereen loopt met haar weg’, vertelt Marijke trots. Anderhalf jaar geleden kwam Nikki bij Marijke en haar man wonen. ‘Ze noemt mij oma, maar officieel ben ik dat niet.’

Margreet is bijna tien jaar pleegmoeder van Bert, een vrolijke puberjongen van inmiddels 17 jaar oud. Margreet had wat langer de tijd nodig om de keuze te maken om voor het pleegouderschap te gaan, maar toen ze zich eenmaal aanmeldde, woonde Bert binnen een paar maanden bij haar.  

Juriaan en zijn partner zijn 23 jaar samen. Omdat zelf kinderen krijgen geen optie is, startte hij 10 jaar geleden samen met zijn man het adoptieproces. Tijdens een voorlichtingsavond werd er nog een kwartiertje gesproken over pleegzorg als alternatief. 

Nicolet en Frans zijn sinds 2,5 jaar pleegouders van hun neefje Jorik. Vanwege gezondheidsproblemen van Joriks moeder waren Nicolet en Frans altijd al betrokken in zijn leven. Tot een paar jaar geleden de vraag kwam of ze zijn pleegouders wilden worden. ‘Het was voor ons heel natuurlijk om zijn pleegouders te worden, hij hoorde gewoon hier’.

 
 

Elma en Arjan zijn al 23 jaar pleegouders. Voor de adoptie van hun oudste zoon verwelkomden ze de eerste 3 pleegkinderen in hun gezin. En er volgden meer pleegkinderen. Sommigen bleven maar kort, anderen gingen nooit meer weg.

De ervaringen op deze pagina worden regelmatig aangevuld.